Održano autorsko veče Elvedina Nezirovića

Posljednji martovski program na Zimskoj sceni „Barskog ljetopisa“ bio je rezervisan za književnu scenu, u okviru koje je barska publika, u četvrtak, 28. marta, bila u prilici da se upozna sa sveukupnim stvaralaštvom Elvedina Nezirovića, novinara i književnika iz Mostara.

Ovaj bosansko-hercegovački pisac važi za jednog od plodnijih autora sa tih prostora, a svojevrsni prvi regionalni proboj postigla je njegova autobiografska knjiga „Boja zemlje“. Pored toga, Nezirovićevo pero iznjedrilo je i nekoliko knjiga poezije: „Propovijedanje bluesa“,„Zvijer iz hotelske sobe“ i „Bezdan“, te sabrane priče „Toliko o tome“. Publiku je u Dvorcu kralja Nikole, kroz Nezirovićev bogat stvaralački opus publiku vodio moderator Edin Smailović

Kako kaže sam autor, u mladosti nije ni pretpostavljao da će se baviti pisanom riječju, ali tu potrebu u njemu su probudila ratna dešavanja.

„Ni u snu nisam slutio kada sam bio u ranim tinejdžerskim godinama, da ću se jednog dana baviti ovim čime se danas bavim. Mislim da je na moj pristup umjetnosti, prije svega književnosti uticao rat u Bosni i Hercegovini. Još u toku rata sam osjetio potrebu da sve te neke svoje ratne traume pa i čitav svoj život na neki način pokušam izraziti kroz književnost. Zapravo je od toga sve počelo i danas smo tu gdje jesmo“, rekao je on.

Nezirović je dobitnik više književnih nagrada i priznanja: nagrada Centra za mir i multietničku saradnju Mostar – „Mimar mira“ (2017), druga nagrada „Musa Ćazim Ćatić“ za najbolju pjesmu (2015), nagrada „Esad Eso Sadiković“ za najbolju kratku priču (2013), nagrada izdavačke kuće „Laguna“ za najbolju kratku priču (2011) i treća nagrada „Zija Dizdarević“ za najbolju kratku priču (2009).

Regionalno prisustvo je od izuzetne važnosti za umjetnike koji, kako kaže autor, imaju zadatak da kao mostovi spajaju nacije.

Često putujem po regionu i mislim da je od izuzetne važnosti prije svega za umjetnike, kulturne radnike, da se kreću i svoja iskustva na neki način prenose i u druge sredine. Naravno ovo govorim zbog toga što je čitavo područje kulture u javnom prostoru nakon tih nesretnih devedesetih godina pretrpjelo jedno silno razaranje, u smislu da su popucale neke veze koje su ranije bile čvrste. Sada je na nama, umjetnicima, da svojim djelovanjem i pristupom i odnosom prema kulturi te veze ponovo gradimo. Da pokušamo da što bolje uvežemo prostor i od svega napravimo jednu pozitivnu priču koja može biti primjer svima drugima, a prije svega političarima“, zaključio je Nezirović.

Ovom večeri zaokružen je književni segment ovogodišnje Zimske scene „Ljetopisa“, a selektor mr Milun Lutovackaže da prezentovani programi najbolje najavljuju sve ono što se priprema za trideset drugo izdanje „Barskog ljetopisa“.

Ovo je bio jedan dobar test. Šest programa koji su svaki za sebe bili inspirativni, mislim da su dobar putokaz za ono što slijedi. Književnost je na velikom iskušenju, na svim frontovima, tako da očekujem da će „Barski ljetopis“ ovog ljeta uspjeti da dođe do krune. Svi smo uživali u ovome što smo do sada vidjeli. Kako stvaraoci tako i organizatori. Bio je jedan lijep put, kojim ćemo, nadam se, nastaviti“, kazao je Lutovac.