Predstava Kad svijeće dogore zatvara pozorišnu selekciju ovogodišnjeg Ljetopisa

Predstava „Kad svijeće dogore“, koprodukcijsko ostvarenje Hrvatskog narodnog kazališta i tetra „Erato“ iz Zagreba, biće odigrana u četvrtak, 25. avgusta, od 21:30h,  na sceni u Starom Baru čime će i zvanično biti zatvoren pozorišni program ovogodišnjeg Barskog ljetopisa.

Foto: BARInfo

Režiju za ovaj komad, nastao prema čuvenom romanu Sándora Máraija i u adaptaciji Christophera Hamptona, potpisuje hrvatski reditelj Branko Ivanda.

Dok se masovna zaraza i strah od korone širi zemaljskom kuglom, Márai nas vraća u intimni svijet živih lica i kontradiktornih moralnih stavova. Dvojica ostarjelih muškaraca i tri žene isprepliću  svoje živote, miješaju prošlost sa sadašnjošću, dajući priči okvir napetog suspensa. Evocirajući prošlost, skidajući veo po veo s tajanstvenog događaja koji je turbulentno promijenio njihove živote, prenose dramski sukob u sadašnjost i tražeći razrješenje plešu između osvete i pomirenja. Tražeći svrhu svojih života, jedno epizodno lice će im prigovoriti: Što hoćete? Preživjeli ste. Je li zaista svrha naših života preživjeti? Na to pitanje Márai i drama Branka Ivande daju konkretan odgovor.

U komadu igraju: Siniša PopovićGoran Grgić i Zrinka Cvitešić/Iva Mihalić.

Branko Ivanda rođen je 1941. godine u Splitu, a komparativnu književnost i filozofiju apsolvirao je na zagrebačkom Filozofskom fakultetu te diplomirao filmsku i pozorišnu režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Profesionalnu filmsku karijeru započeo je 1967. kao scenarista filma Iluzija,  a od tada je kao scenarista i/ili reditelj učestvovao u tridesetak filmskih projekata. Prvi rediteljski radio bio je film Gravitacija ili fantastična Mladost činovnika Borisa Horvata  iz 1968. Snimio je nekoliko televizijskih serija i filmova, režirao dokumentarne i reklamne filmove, direktne televizijske prenose operskih i dramskih predstava, koncerata klasične i jazz muzike i učestvovao kao autor stručnih filmskih priloga u specijalnim televizijskim emisijama o filmu. Od 1980. bio je redovni profesor filmske i televizijske režije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, a od 1985. do 1990. predavao je režiju na University of California u Los Anđelesu. Dobitnik je nekoliko domaćih i inostranih nagrada na filmskim festivalima.

Cijena ulaznice iznosi 5 eura i one se mogu kupiti na dan igranja predstave na biletarnici Starog grada, od 19h. Karte je moguće i rezervisati putem broja telefona 068/278-760 i putem društvenih mreža.