Predstava „Mrzim istinu!“ odigrana na Zimskoj sceni „Ljetopisa“

U prepunoj sali hotela „Korali“ je, u četvrtak 17. januara, kao dio pozorišnog programa Zimske scene Barskog ljetopisa, izvedena predstava „Mrzim istinu!zagrebačkog Teatra & TD, u režiji čuvenog Olivera Frljića. Riječ je o jednoj od najnagrađivanijih predstava u istoriji hrvatskog pozorišta, koja je od svoje premijere 2011.godine pa do danas doživjela preko 200 izvođenja širom regiona i Evrope, i uvijek se traži karta više.

Predstava je svojevrstan scenski prikaz rediteljevog života i priča o kompleksnim odnosima unutar jedne porodice. Ono što je sigurno je da ovaj komad nikoga ne ostavlja ravnodušnim i prema riječima Ivane Roščić koja tumači lik Slađane, Frljićeve majke,ovo je priča o jednoj disfunkcionalnoj balkanskoj porodici, koja se na kraju ipak voli. Upravo je ta tema ono što je čini uvijek aktuelnom.

“S obzirom na to da smo gostovali van ovog regiona, po Evropi, pokazalo se da je porodica svugdje univerzalna tema. Naravno da u Francuskoj nisu naišli na ovakav primjer porodice. Ovo je jedna tipična balkanska porodica gdje se sve rješava agresijom i gdje su ljudi ekspresivni i emotivni. A postoji nešto što sve porodice čini jednakim, a to su ljubav, problem i tuga. Sve porodice su tužne na svoj način. Danas, Slađana i Dragan su zajedno u Teksasu. Tamo je i Marina koja ima dvoje djece, a Oliver luta po svijetu i radi predstave”, kazala je Roščić.

Izvođenje ove predstave na Zimskoj sceni „Ljetopisa“ treće je u Crnoj Gori, nakon Budve i Tivta, koje su prisutni pozdravili sa oduševljenjem i uz stajaće ovacije.

Kamerna atmosfera u kojoj se komad izvodi doprinosi ukupnom utisku, a publika tokom 60 minuta trajanja predstave ujednačeno diše sa glumcima, kao peti član na sceni. Tome doprinosi i činjenica da je Frljić, majstorskom režijom, donio preplitanje fikcije i stvarnosti i propitivanje trenutka u kojem smo, zato što se glavni lik zove isto kao i autor, spremni povjerovati onome što gledamo na sceni.

“Reakcija publike nikad nije ista, mada se i sama predstava nekako promijenila tokom godina. S jedne strane i podneblje gdje se ona izvodi odredi reakcije. Recimo, nakon 50 izvođenja otišli smo u Sarajevo i do tada se niko nije smijao na predstavi. I sam prostor donese dosta, jer u Zagrebu igramo u kamernijoj atmosferi gdje ste sa nama gotovo pa u dnevnom boravku. To je onda je malo intenzivnije. Zato je svako izvođenje drugačije”,  rekao je Filip Križan, koji tumači lik mladog Frljića.

O izazovu da igra samog reditelja Frljića, i koliko je bilo zahtjevno ući u intimnu priču o njegovoj porodici, Križan kaže:

“Bilo mi je nezgodno, ali sam u prvom razgovoru sa njim vidio da ga te relacije zapravo ne interesuju. Na stranu to štote ova predstava profesionalno naučila, ona te zapravo kao čovjeka oblikuje. Tu sam najjasnije spoznao da taj naš Ja, ma koji god sloj da skineš, ostaje uvijek i samo ja, jer mi ostajemo u nekakvim sukobima koji su na kraju gotovo privatni, kao glumci sa glumcima, a zapravo je taj utrošak enerije isti kao u nekom pozorišnom okruženju”.

Prema ocjenama kritike, predstava „Mrzim istinu!“smatra se prekretnicom u razvoju hrvatskog pozorišta kojom je otpočelo „proljeće jednog novog teatra“, a kontroverzni Frljić postao miljenikom nove generacije reditelja.

Sljedećeg četvrtka, tj. 24. januara u sklopu Zimske scene „Barskog ljetopisa“biće upriličeno otvaranje izložbe radova mladih crnogorskih umjetnica Jelene Iličković Tomić, Jovane Vujanović i Tijane Vujović. Izložbu će, u Dvorcu kralja Nikole sa početkom u 20h, otvoriti dr Anastazija Miranović, selektorka likovnog programa Festivala.

Nakon otvaranja izložbe, na istom mjestu, biće održan i prethodno otkazani koncert mladih pijanista Darje Samofalove i Vasilija Basraba koji će pred barskom publikom izvesti raznovrstan program klasične muzike.