Predstava „Mrzim istinu!“ u hotelu „Korali“ u Sutomoru

Kultna predstava zagrebačkog Teatra & TD i jedna od najnagrađivanijih u istoriji hrvatskog pozorišta „Mrzim istinu!“ biće odigrana u četvrtak, 17. januara u sali hotela „Korali“ u Sutomoru sa početkom u 20h.

Komad iz rediteljske radionice čuvenog Olivera Frljića donosi njegovo najintimnije predstavljanje do sada, s obzirom na činjenicu da je to predstava u kojoj on govori o sebi, u prvom licu, imenom i prezimenom i o svojoj disfunkcionalnoj porodici.

Povratkom u vrijeme prije 24. aprila 1992. godine, što predstavlja datum Frljićevog odlaska iz roditeljskog doma, predstava nudi dramatične i važne segmente njegovog porodičnog života od srednjih sedamdesetih do odlaska i razotkriva međusobne kompleksne odnose u kojem nije falilo ni razbijenih vrata, ni alkohola, ni fizičkih obračuna, optuživanja, prevara i priznanja velikih životnih istina. Specifičnost scenografske postavke rezultira uključenošću publike u ovu mučnu porodičnu priču, a izbor hotela „Korali“ kao lokacije za postavku komada odraz je težnje organizacionog tima Festivala da animira i izvjesne netipične lokacije za prezentaciju kulturno- umjetničkih sadržaja.

Svoj dramaturški temelj predstava gradi na tenziji između različitih porodičnih dokumenata i autorovih svjedočanstava, te fikcionalnog statusa koji ovi dokumenti i svjedočanstva dobijaju u prostoru pozorišne reprezentacije.

U nastojanju da porodične epizode koje čine okosnicu Frljićevog teksta izvedu što vjerodostojnije, glumci su početkom 2011. godine  proveli mjesec dana s njegovom porodicom u u Teksasu, u kojem trenutno žive.

Glumci su u mjesec dana, uz posmatranje njihove dnevne rutine, razgovora i neobavezna druženja, napravili i nekoliko proba kojima su prisustvovali Frljićevi roditelji i sestra. Probe su rezultirale dugim raspravama u kojima su roditelji i sestra pokušavali glumcima objasniti da to što oni pripremaju nije istina, da se stvari nisu dogodile tako, da niko od njih nije rekao to i to, a da se neke stvari o kojima govore nisu uopšte dogodile.

Uloge u predstavi tumače: Ivana Roščić, Rakan Rushaidat, Filip Križan i Iva Visković.

Karte su u prodaji na biletarnici Dvorca kralja Nikole u periodu od 17h do 20h, dok se na dan igranja predstave iste mogu kupiti u hotelu „Korali“ u istom terminu. Cijena karte iznosi 5 eura.