Predstava za djecu „Kraljević i prosjak“ u Domu kulture Bar

U nedjelju 22. decembra u 12h, u Centru za kulturu Bar, biće izvedena predstava za djecu i mlade (12+) „Kraljević i prosjak“ koju je Nikšićko pozorište pripremilo u koprodukciji sa Centrom za kulturu iz Petnjice. Predstava je rađena po motivima istoimenog romana Mark Tvena, u dramatizaciji i režiji Zorana Rakočevića, koji potpisuje i izbor muzike (kompozitor Kevin Mekleod), dok je za kostime i scenografiju bila zadužena Olivera Eraković.

Uloge su povjerene Anđeliji Rondović, Gordani Mićunović, Nikoli Vasiljeviću, Bobanu Čvoroviću, Milanu Seniću i Mihailu Krivokapiću.

Scenografiju i kostimografiju potpisuje Olivera Eraković. Uloge tumače: Anđelija Rondović, Gordana Mićunović, Nikola Vasiljević,  Boban Čvorović, Milan Senić i Mihailo Krivokapić.

Tvenov roman, kao polazište, jeste bio i ostao dio odrastanja djece, kroz obaveznu lektiru i ekranizacije tog djela. Veliki pisac svjetske književnosti ostao je svevremen i aktuelan i kod Rakočevićevog rukopisa.

„Njegov opus, mada prošaran veselim, ali duboko socijalnim, angažovanim temama, nosi veliko breme borbe za goli život. Njegovi likovi su na rubu egzistencije i većinom su potpuna društvena margina. Tvenov humor ih u isto vrijeme hrani, bodri i utopljava, koliko nam i poručuje da je svijet arena ljudske nejednakosti, socijalne nepravde i moralnog kolapsa. Mark Tven je blistav um, gorki ironičar, bezobrazni cinik i osebujni intelektualac“, cijeni reditelj Rakočević, objašnjavajući da je za njega adaptiranje ovog naslova za pozorišnu scenu bio veliki izazov.