Promocija knjige Aleksandra Đuričića „Čuvarkuće- Udovice pisaca“

Ovomjesečna repertoarska priča na Zimskoj sceni „Ljetopisa” završava se u četvrtak, 28. februara kada će biti održana promocija knjige Aleksandra Đuričića “Čuvarkuće- Udovice pisaca”. O djelu i njegovom stvaralaštvu autor će, u Dvorcu kralja Nikole, sa početkom u 20h, razgovarati sa novinarkom Vesnom Čađenović.

Aleksandar  Đuričić rođen 18. novembra 1972. godine u Podgorici. U svojoj frenetičnoj potrazi za sveobuhvatnom istinom, a to je poriv koji je pokazivao od malih nogu, Đuričić je studirao nekoliko fakulteta. Ipak, u svakoj nauci, studiji i istraživanju imao je mnogo više pitanja nego što je bilo ponuđenih odgovora, pa su se novinarstvo, a kasnije i dokumentarna književnost, pokazali kao njegov jedini moguć put kroz život. Kao dugogodišnji novinar i urednik, radio je u brojnim tiražnim i uticajnim izdanjima, a njegov književni prvenac, „Posle fajronta – Knjiga o Paji”, romansirana biografija Pavla Vuisić, rasprodata je u enormnom tiražu.

U knjizi „Čuvarkuće- Udovice pisaca”, Đuričić je obradio nepoznate djelove biografija, zanimljive, dirljive i poetične detalje iz života poznatih pisaca, i to kroz razgovor sa njihovim udovicama. Na taj način, u ovoj su se knjizi našle ispričane “iz prve ruke” priče životnih saputnica Borislava Pekića, Mome Kapora, Antonjia Isakovića, Milorada Pavića, Mirka Kovača, Mike Oklopa, Oskara Daviča i drugih.

Prema riječima Draška Ređepa, esejiste i kritičara, “ovo je knjiga o intimi, o bekstvu od takozvanog kolektivnog zanosa, o samoći. „Čuvarkuće” otkrivaju daleko više a svakako ubedljivije od naših socioloških i kulturoloških studija. Ova sveska živosti i ezoterije privatnosti itekako pogađa u sridu”.