Promocija romana “Uhvati zeca” autorke Lane Bastašić

Književni program 32. “Barskog ljetopisa” biće zaokružen u ponedjeljak, 12. avgusta promocijom romana “Uhvati zeca” autorke Lane Bastašić. O ovom romanu, ali i svom sveukupnom stvaralaštu, autorka će, na platou ispred Dvorca kralja Nikole, razgovarati sa moderatorom večeri Nikolom Nikolićem.

Lana Bastašić je rođena u Zagrebu 1986. godine, a odrasla je u Banja Luci. Iza sebe ima dvije zbirke priča, jednu zbirku poezije i jedan roman za djecu. Svako od ovih izdanja krunisan je nekom nagradom, tako da je ona dobitnica nagrada kao što su „Zija Dizdarević“, „Ulaznica“ i „Karver“.

„Uhvati zeca“ je njen prvi roman za odrasle koji je ušao u najuži izbor 65. NIN-ove književne nagrade za najbolju knjigu iz 2018. godine. Lana živi u Barseloni, gdje uređuje književni časopis „Carn de cap“ i vodi školu književnosti Escola Bloom.

Roman „Uhvati zeca“ je uzbudljiva feranteovska storija o prijateljicama koje su neobične životne okolnosti odvojile na više od deceniju, da bi ih još čudnovatijim spletom ukrstile i odvele u potragu za, naizgled, jedinom preostalom tačkom međusobnog povezivanja. Vješto usmjeravana fabula suočava nas s nekim od suštinskih pitanja današnjice: pitanja granica do kojih može ići povezivanje različitosti, pitanja ovladavanja identitetom – njegovog oblikovanja po sopstvenom nahođenju, pitanja odnosa različitih vremenskih planova koji se prelamaju na istoj jedinki, te pitanja mogućnosti da kroz opštu tranziciju i pojedinac doživi preporod.