Sutomore utvrđenjem Tabija dobija kulturno-turistički punkt

Nevladina organizacija “Novo i ljepše Sutomore” preksinoć je u Dvorcu kralja Nikole organizovala prezentaciju druge faze arheoloških radova utvrđenja Tabija na Golom brdu u Sutomoru.

Nosilac ovog projekta je JP Kulturni centar Bar, a finansiraju ga Turistička organizacija i Ministarstvo kulture, kao i privrednici Sutomora.

“Ogroman potencijal ovog projekta u konačnoj realizaciji manifestvovaće se kroz sve vidove turističke prirode. Vođeni iskonskom željom da oživimo ovu utvrdu koja je podignuta na najljepšem vidikovcu grada Bara, uspjeli smo realizovati do sada zadate programske zadatke, na čemu smo zahvalni svima koji su nam pružili podršku. Smatram da ista podrška neće izostati u narednim fazama, do konačne realizacije kompletnog projekta”, navodi se u poruci predsjednice ove NVO Slobodanke Hrvatin, koju je pročitala moderatorka događaja Ana Čakalović.

Ona je podsjetila da su još u junu 2015. godine, kao jednu od prvih inicijativa, pokrenuli akciju za valorizaciju tog kulturno-istorijskog spomenika.

“Zahvaljujući uspješno realizovanoj prvoj fazi, TO Bar je ove godine odobrila finansijska sredstva za drugu fazu projekta koja se odvijala tokom proteklih mjeseci, pod vođstvom Mladena Zagarčanina, kome se zahvaljujemo, ne samo na profesionalnom, već i na ličnom angažovanju. Želja nam je da valorizujemo važan istorijski spomenik i da Sutomore dobije značajan kulturno-turistički punkt, odnosno prostor za sve potrebe koje nedostaju, kao što su stalna muzejska postavka, galerija, prostor za scenske priredbe, što će doprinijeti stvaranju posebnog ambijentalnog prostora, pri čemu će Sutomore postati prepoznatljiva turistička destinacija”, kazala je Čakalović.

Za postizanje tog cilja, kako kaže, potrebna su i značajna materijalna sredstva koja planiraju da zatraže iz fondova Evropske unije, pomoću relevantnih institucija sa kojima već uspješno sarađuju – MZ Sutomore, Kulturni centar, Turistička organizacija, Opština Bar, Ministarstvo kulture i Vlada Crne Gore, ne zanemarujući pomoć i podršku privrednika i građana Sutomora i “svih koji se prepoznaju u tom projektu”.

Višnja Raičević iz TO Bar istakla je da su sa 16.000 eura podržali projekat, što je ujedno i najveći iznos podrške.

“Cilj nam je dati još značajniji doprinos razvoju kulturnog turizma, kao najbrže rastućeg sektora turističke privrede. I upravo kroz takve projekte valorizacije utičemo na to da i ona predstavlja osnovnu turističku ponudu naše opštine”, navela je Raičević.

Rukovodilac istraživanja Mladen Zagarčanin, koji je održao prezentaciju, kazao je da je to otomansko utvrđenje, koje je sagrađeno između 1859. i 1860. godine.

“Mi valorizujemo nešto što je u jednom trenutku bilo i nemoguće zamisliti da se može valorizivati, a to je nečija druga kultura, naspram kulture Crnogoraca koji su se vjekovima borili protiv Turaka. Na nama je da svačiju kulturu i istoriju valorizujemo i da prezentujemo onako kako to zahtijeva moderna evropska nauka, a pokušavamo koliko možemo sa ovoliko sredstava da se na neki način i odužimo Turcima na velelepnom utvrđenju. To je jedno ‘par excellence’ utvrđenje koje može da se uporedi sa, u to vrijeme, najboljim utvrđenjima tog tipa na Mediteranu. Arheologija je uspjela da iz jedne gomile makije i srušenog materijala, obrušenih zidova, dobije potpuno novu formu, koja znači novi život za Tabiju”, kazao je Zagarčanin.