U petak počinje 35. Barski ljetopis

Trideset peto izdanje festivala Barski ljetopis biće svečano otvoreno u petak, 15. jula velikim koncertom Bilje Krstić & Bistrik orchestra koji ovom prilikom proslavljaju 20 godina uspješnog rada.

Foto: Feral Bar

Koncert ovog ansambla, prepoznatljivog zvuka i izvođačkog ugleda, održaće se na Ljetnjoj pozornici Doma kulture, sa početkom u 21:00, saopštila je festivalska press služba.

-Muzika koju izvode Bilja Krstić & Bistrik orchestra je spoj tradicionalne etno muzike, a cappella pjesama i etno prizvuka sa elementima improvizacije i savremenim aranžerskim pristupom.

Njihov cilj je da folklor pretoče u savremenu umjetnost, a davanjem modernog zvuka rijetko izvođenim i često neobjavljenim temama izvorne muzike Balkana oni predstavljaju autentičan doprinos domaćoj i svjetskoj kulturnoj baštini.

Foto: Feral Bar

Nagrađivani su aplauzima na više od 170 koncerata održanih širom Srbije i svijeta, a svoje koncertne aktivnosti nastavljaju promovišući albume Bistrik, Zapisi, Tarpoš i Svod.

Vlasnici su brojnih priznanja kritičara i publike, uključujući Prinčevu nagradu za tri albuma: Bistrik, Zapisi i Tarpoš, godišnju nagradu festivala Beovizija za promovisanje srpske muzike u inostranstvu, kao i nagradu za najbolju filmsku muziku rađenu za film Zona Zamfirova u Valensiji.

MTS Vision, regionalna dodjela video muzičkih nagrada, 2018. godine pripala je Bilji Krstić & Bistriku u kategoriji Etno za spot za pjesmu Dimitrijo sine Mitre, sa albuma Svod.

Barsku publiku, na otvaranju 35. Ljetopisa očekuje više od 20 numera u izvođenju Bilje & Bistrika, a neke od njih su: Izgrejela sjajna mesečina, Jovano, Jovanke, Chae sukarije, Kraj potoka bistre vode-dodaju iz press službe Ljetopisa.

Foto: Feral Bar

Dan kasnije, u subotu, 16.jula u 21:00 u Zavičajnom muzeju Bara izložbom Mila Milunovića otvara se likovni segment i prva od pet izložbi ovogodišnjeg Ljetopisa.

Izložba Mila Milunovića, jednog od najznačajnijih crnogorskih likovnih umjetnika XX vijeka, prezentuje 26 radova poznatog umjetnika, od kojih vecina predstavljaju novootkupljena djela Narodnog muzeja Crne Gore i na ovoj izložbi prvi put se izlažu javnosti.

Publika, koja Milunovićevo djelo poznaje uglavnom preko maritimnog ciklusa i primorskih motiva, biće u prilici vidjeti radove različitih žanrovskih opredjeljenja koji otkrivaju jednog malo poznatog Milunovića, u svoj ljepoti njegovog raskošnog talenta.

Izložba se realizuje u saradnji sa Narodnim muzejem Crne Gore, JU Muzeji i galerije Podgorice i JU muzeji i galerije Nikšića.

U postavci će biti do 30.jula 2022, a otvoriće je selektorka likovnog programa 35.Barskog ljetopisa, istoričarka umjetnosti, dr Anastazija Miranović.

Iste večeri, na sceni u Starom gradu, sa početkom u 21:30 biće odigrana predstava “Noć Tribada” u režiji Branka Ilića.

Foto: Feral Bar

Produkcijsko ostvarenje NVO Teatar mladih, realizuje se kao dio pratećeg programa Festivala, a cilj ovog projekta je da se kroz umjetničku – pozorišnu formu približe teme koje su aktuelne u crnogorskom društvu, te da se afirmiše borba za istinskom ravnopravnošću između žena i muškaraca i važnost emancipacije žena u Crnoj Gori.

U predstavi igraju Jelena SimićIvona ČovićLazar Đurđević i Branko Ilić.

Ovogodišnje izdanje „Barskog ljetopisa“, u realizaciji JU Kulturni centar Bar i pod pokroviteljstvom Opštine Bar, trajaće do 27. avgusta do kada će biti ostvareno više od 40 programskih sadržaja u okviru pozorišne, muzičke, književne, likovne, filmske i bARS selekcije.

Svi podaci o programima i dodatne informacije dostupne su na sajtu Festivala www.barskiljetopis.me .