Večeras premijera Crnogorske bajke

„Crnogorska bajka“ naziv je multimedijalnog koncerta koji će premijerno biti izveden u ponedjeljak, 22. avgusta, od 21h, na platou ispred Dvorca kralja Nikole, kao dio bARS programa ovogodišnjeg Ljetopisa.

Foto: BARInfo

Riječ je o autorskom klavirsko-gitarskom koncertu koji se sastoji iz 12 kompozicija upotpunjenih naracijom autorske pripovjetke. Kompozicije su konceptualne i napisane su hronološki, a u najavi svake od njih, autor će pričom dočarati numeru. Muzika, kao i sama pripovjetka, inspirisane su etno i tradicionalnim elementima Crne Gore.

Autor muzike i pripovjetke je Veljko Ivanović, koji je ujedno i izvođač, uz pijanistkinju Anu Vukazić.

Veljko Ivanović rođen je 1984.god. u Baru, gdje je i završio Gimnaziju “Niko Rolović”. Svijet muzike otkrio je sa šesnaest godina kada je dobio prvu gitaru i od tada započinje njegovo muzičko putovanje. Jedan je od osnivača benda “Nameless one”. Iako zvanično nema formalno muzičko obrazovanje, ljubav prema muzici i umjetnosti ga je oblikovala i usmjeravala da se edukuje u tom pravcu.

Komponovao je muziku i pisao tekstove za pozorište, televiziju i bendove, a najviše izdvaja saradnju sa Nevenom Božović, sa kojom je radio muziku za dječju predstavu “Petar Pan”. 2011.godine francuska televizija France 24 izabrala je njegovu kompoziciju “Montenegro sunrise” za svoju emisiju o Crnoj Gori. Sa svojim bratom pokrenuo je niz projekata kao što je Youtube dječji muzički kanal pod nazivom “Planeta znanja”, u kojem se ostvario kao kompozitor, tekstopisac, narator, animator i muzički producent, zatim kao kompozitor prvog 4K televizijskog kanala u Crnoj Gori – WoW Montenegro.

Saradnju sa dugogodišnjom prijateljicom i pijanistkinjom Anom Vukazić na pjesmama za autorski album “Čovjek od soli” započinje 2013. god. Sudar klasike i popularne muzike odveo ih je u nove dimenzije, kada su u ljeto 2021. godine osmislili koncept “Crnogorska bajka”. U međuvremenu su sarađivali na projektu “Duklja” baletske škole “Princeza Ksenija” i turističke organizacije iz Podgorice, gdje je Veljko radio kao aranžer i muzički producent.

Ana Vukazić je rođena 1985. godine u Baru, gdje je i završila nižu muzičku školu “Petar II Petrović Njegoš”. Srednju muzičku školu nastavlja u Kotoru u klasi prof. Jelke Filipović. Diplomirala je 2009. godine sa ocjenom 10, a kao student koji se istakao svojim prosjekom biva proglašena za studenta generacije.

Nakon studija nastavlja svoje usavršavanje i upisuje specijalističke studije na Fakultetu umetnosti u Beogradu u klasi mr Tijane Humo. Aktivno koncertira nakon studija kao solista, klavirski saradnik i član kamernih sastava. Održala je veliki broj solističkih koncerata u zemlji i inostranstvu, a više puta je učestvovala na Barskom ljetopisu. Svoj umjetnički rad zaokružila je angažmanom u predstavi Gradskog pozorišta iz Podgorice i barskog Festivala ,,Don Kihot” u režiji Andraša Urbana, kao i saradnjom sa baletskom školom „Princeza Ksenija” sa kojom je snimila četiri spota. Od 2009. god. radi kao prof. klavira i korepeticije u muzičkoj školi u Baru, i kao pedagog sa svojim učenicima osvojila je preko 70 nagrada, na raznim pijanističkim takmičenjima u Crnoj Gori, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Albaniji, Italiji i Francuskoj.