Zavičajni muzej Bar: U utorak izložba “Za tebe ljubavi moja 2”

U Zavičajnom muzeju u Dvorcu kralja Nikole, u utorak 20. septembra u 19:00 biće otvorena izložba umjetničkih radova „Za tebe ljubavi moja2“ Marijete Sidovski.

Foto: Feral Bar

Ova novosadska umjetnica će se crnogorskoj javnosti predstaviti serijom kolažnih crteža iz pomenutog ciklusa nastalim u posljednjih šest godina.

-Osobenost Marijetine umjetničke leksike očitava se u naizgled jednosavnom činu spajanja različitih medija i tehnika u trnasmitere svima nama bliskih, znanih poruka ljubavi.

Umjetnica filigranskom prieciznošću, minucioznom posvećenošću pohranjuje i gradacijski „slaže“ u svoj „intimni herbarijum“ rafinirano, potisnuto, neizrecivo, njoj značajno i vrijedno.

Višeslojnost čitanja Marijetinog umjetničkog pisma penetrira u staroslovensku i vizantijsku kulturu, istodobno, i u kulturu Zapada-zapisala je, između ostalog, u predgovoru kataloga istoričarka umjetnosti dr Anastazija Miranović.

Ona će i otvoriti izložbu koja će biti u postavci Muzeja do 10. oktobra.

Mr Marijeta Sidovski (1973) diplomirala je slikarstvo sa konzervacijom i restauracijom u Skoplju na Fakultetu likovnih umjetnosti, a potom magistrirala na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.

Studijski se usavršavala u Parizu, Bretanji, Njujorku, Firenci itd.

Radila je u Muzeju savremene umetnosti u Skoplju do 2016. a od tada je radno angaživana u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu.

Do sada je izlagala na preko 40-tak samostalnih i više desetina kolektivnih izložbi. Dobitnica je brojnih nagrada za slikarstvo, konzervaciju i restauraciju.