Završnica Zimske scene „Ljetopisa“ uz džez koncert i pozorišnu predstavu

Drugo izdanje Zimske scene „Barskog ljetopisa“, tokom kojeg je publika imala priliku da jednom sedmično odnosno Četvrtkom u Baru prati raznovrsne sadržaje iz domena pozorišne, muzičke, književne i likovne umjetnosti, ulazi u svoju završnicu. Naime, priča o kulturi u gradu pod Rumijom tokom ovogodišnjih zimskih mjeseci biće zaokružena u aprilu i to jednim atraktivnim džez koncertom i regionalnom pozorišnom predstavom.

Prvog ovomjesečnog četvrtka, tj. 4. aprila u barskom Domu kulture u 20h, biće održan koncert Džez ansambla Državnog univerziteta u San Dijegu, koji na Zimskoj sceni „Ljetopisa“ nastupa u okviru manifestacije Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori (Jazz Appreciation Month in Montenegro) koja se ove godine realizuje pod motom „Nove generacije džeza“. Džez ansambl Državnog univerziteta u San Dijegu broji 18 članova i jedan je od najboljih na Zapadnoj obali. Do sada je, u nekoliko navrata, nastupao na uglednim američkim i evropskim festivalima džeza, i sa svjetski poznatim umjetnicima. Dirigent ansambla je Bil Jeger – profesor i direktor Džez studija na Univerzitetu u San Dijegu i dobitnik nagrade Gremi, a gošća orkestra je ugledna američka vokalna umjetnica i kontrabasistkinja Kristin Korb. Ovaj koncert „Barski ljetopis“ organizuje u saradnji sa JazzArt-om. Ulaz je slobodan.

Zimska scena biće zatvorena u srijedu, 20. aprila kada će u Dvorcu kralja Nikole, sa početkom u 20h, biti odigrana predstava „Da bar nisam žensko“ u produkciji Muzičko opersko teatarske organizacije (MOTO), a u saradnji sa Međunarodnom mrežom pomoći (IAN).  Tekst za ovaj komad, koji je nastao po motivima priče migrantkinje Mahboub Taheri za IAN, potpisuje Nina Džuver, dok su režija i scenografija djelo Vladana Đurkovića. Priča prati mladu Avganistanku iz Irana, Zahru koja ne prihvata položaj koji u svojoj zemlji ima kao žena i želi za sebe novu šansu. Nakon teškog puta koji je morala da prevali, pred njom je posljednji, ali možda i najteži izazov – dobijanje azila. Uloge u predstavi tumače Milica Stefanović i Vaja Dujović.