Država da refundira štetu građanima i privrednim subjektima zbog nestanka struje u Baru

Prava Crna Gora reagovala povodom cjelodnevnog nestsanka struje u nekoliko primorskih gradova

prava crna gora

Vanredno stanje i neizvjesnost u Baru i Ulcinju najzad se završilo kad je nakon 30-ak sati ponovo uspostavljeno napajanje strujom. Do tada bio je potpuno onemogućen stabilan rad i normalno funkcionisanje grada, običnih građana, kao i privrednih i preduzetničkih objekata na područjima ovih lokalnih samouprava. Uslužna mjesta i lokali bili su zatvoreni, kao i sva preduzeća i firme, što je automatski dovelo do ekonomskog kolapsa i smanjenja dnevnog pazara privrednika i preduzetnika iz Bara i Ulcinja koji žive od realne ekonomije i omogućavaju svojim zaposlenima mjesečnu egzistenciju od posla za čije obavljanje je neophodan normalni protok električne energije kao i interneta kojeg takođe nije bilo, što je izuzetno pogoršalo situaciju i dodatno paralizovalo čitav grad.

 

Pored privrednika i preduzetnika, svi stanovnici Bara i Ulcinja su ostali u mraku dijelom zbog nesrećnog slučaja i padanja dalekovoda, ali i ključno: zbog javašluka i neodgovorne politike DPS-a i njihovih koalicionih partnera, što je u 21. vijeku nedopustivo u modernoj Crnoj Gori. Кrajnje degutantno zvuči sva ta priča i Evropskoj Uniji i dostizanju standardna iste, dok se u najvećem gradu na primorju ljudi smrzavaju i spriječeni su u obavljanju svakodnenih poslova, pa čak stanari na visočijim spratovima nijesu imali vode zbog prestanka rada hidrofora.
Prava Crna Gora poziva predstavnike lokalnih vlasti ali i kompletnu vlast da svim građanima, privatnicima i preduzetnicima refundira štetu u vidu smanjenja računa struje za tekući mjesec, do kojih je došlo između ostalog i zbog nebrige o elektro infrastukturi, neekonomične energetske politike kojom rukovodi aktuelni režim mimo poštovanja svih evropskih konvencija o strujnom napajanju.

Nakon bezbroj sitnih i dužih nestanaka struje koji se događaju veoma često tokom cijele godine, i to bez ikakve najave, ili objašnjenja, smatramo da je krajnje vrijeme da se građanima uputi javno izvinjenje i da se šteta nadoknadi kako preduzetnicima tako i građanima, čime će oni koji su odgovorni za vođenje grada i države preuzeti odgovornost, kolektivnu i ličnu, što bi jednom moralo da se dogodi. Da li će ta nadoknada štete biti u vidu smanjenja januarskog računa za struju građanima Bara (Sutomora i Virpazara) i Ulcinja, ili nekako drugačije, ostavljamo nadležnima da odluče.