SAOPŠTENJE DEMOKRATA – Budžet Opštine Bar nije razvojni

Na VIII sjednici Skupštine opštine Bar raspravljalo se o 23 tačke dnevnog reda, sa akcentom na Predlog budžeta Opštine Bar za 2019. godinu, poslovnik i programe rada javnih preduzeća.

Vladajuća garnitura uporno, iz godine u godinu, ponavlja kako je budžet razvojni budžet. Međutim, prošlo je 27 godina i 27 razvojnih budžeta koji ustvari govore suoprotno. Tako da predloženi budžet ne samo što nije razvojni, već predstavlja tapkanje u mjestu, da ne kažemo vraćanje unazad, ali to je, nažalost, realnost.

Djeluje kao da opozicija ne živi u istom gradu ili vremenu kao pozicija. Zatvaranje i propadanje najvećih barskih preduzeća sigurno nije razvoj. Isto tako, ni budžet Opštine ne može biti razvojni, kada je kapitalni dio nekih 30 procenata ili 7.320.000 eura od ukupnih 21.000.000 eura. Da budžet nije razvojni, govori i činjenica da je kapitalni budžet manji od prošlogodišnjeg za nekih 800.000 eura. Ako to nije vraćanje unazad, ne znamo šta jeste. Razvoj nisu samo izgradnja stambenih zgrada za prodaju. To sigurno jeste za pojedince, ali za lokalnu zajednicu sigurno nije.

Isto tako, rukovodstvo javnih preduzeća svoje programe piše bez većih planova i istinskog razvoja našeg grada. Njima je bitno danas, bitna je funkcija, a vizije i budućnosti nema. Samo je bitno da je fotelja sigurna još koju godinu, a posle toga ih ne interesuje ništa. U nedostatku ideja i kreativnih rješenja, predlažemo im da pročitaju po nešto iz Programa Demokrata.

Put, voda, struja su osnovne pretpostavke da bi uopšte došlo do investicija i razvoja. Na teritoriji barske opštine polovina objekata nema vodu, a dvije trećine nije priključeno na kanalizacionu mrežu. Radujemo se svakom metru asfalta, ali to je nešto što je normalno u 21. vijeku, i nije luksuz, kao na primjer gorivo, kako je rekao bivši premijer a sadašnji predsjednik države.

Promjene moraju doći, jer one su uslov ozdravljenja i napretka. Kada javni funkcioneri shvate da im fotelja nije od đeda ostala, biće odgovorniji i radiće isključivo u interesu grada i građana. Ovako, od izbora do izbora, samo su sigurni za svoje zarade oko kojih jedino i razmišljaju kada osvoje vlast, a vi građani se nadajte i budite srećni i zahvalni njima, samo da nije gore.