SAOPŠTENJE DEMOKRATA – Leković: Alarmantno stanje u Baru i Ulcinju

 

Prenosimo saopštenje Demokratske Crne Gore

Da li država u kojoj su više od 24h u potpunom mraku dva grada, odnosno preko 60.000 stanovnika koji u njima žive, predstavlja razvijenu i modernu državu? Da li je takva država zaista lider regiona, kako kažu njeni zvaničnici, ili se radi o državi koja nije u stanju da skoro dva dana svojim građanima obezbijedi elementarne uslove za život i rad?

Siguran sam da su građani Bara i Ulcinja trenutno mnogo bliži bili ovom drugom stanovištu, jer su  u protekla 24h na svojoj koži najbolje osjetili dugogodišnji „razvitak“ Crne Gore i infrastrukturno „blagostanje“  koje vlada u njoj.

Da ta velika „oluja“ koja je donijela i nekoliko centimetara snijega, nije slučajno porušila nekoliko dotrajalih stubova na dalekovodu tamo negdje van teritorija ove dvije opštine, vjerovatno izgrađenih prije 40-tak godina, kada naša zemlja još uvjek nije bila lider u regionu, možda bi ja, ali i preko 60.000 stanovnika ova dva grada, još uvjek bili u zabludi da smo „lideri“ u svemu, pa i u snabdijevanju električnom energijom.

Ta zabluda je produkt ove vlasti, i u nju nas kontinuirano dovode najviši zvaničnici naše zemlje. Upravo oni koji su u infrastrukturu „ulagali“ milione, stvarali nova preduzeća dijeleći stara, dovodili strane kompanije (A2A),  ali i oni koji opet  najavljuju višemilionska ulaganja u infrastrukturu i razvoj.

Građanima Bara i Ulcinja je dosta praznih obećanja. Posljedice su nastupile, neopravdane su, nemoguće ih je nadoknaditi i traju već punih 28 časova. Neko je kriv zbog situacije koja je krajnje alarmantna i neko mora podnijeti odgovornost za posljedice.

Napominjem, zbog ovakvih i sličnih slučajeva, u razvijenim zemljama, praksa je da odgovorni momentalno podnesu ostavke. Primjer je Kemal Jildžir, direktor turske elektrodistribucije TEIAS koji je 2015. godine momentalno podnio ostavku, jer su djelovi Turske, samo nekoliko sati bili bez električne energije.

Kod nas to, naravno, ni ovoga puta neće biti slučaj, čim struja dođe obećavaće milione, ubjeđivaće nas da smo i dalje „lideri“ u regionu, svađaće nas i dijeliti. Reći će normalno je, dešava se, ispravićemo i popraviti.

E pa ne dešava se i nije normalno za zemlju u 21. vijeku, za modernu državu, buduću članicu Evropske unije nije normalno da njena dva primorska grada već skoro dva dana nemaju električnu energiju. Ovo juče i danas je sramota za državu, sramota za institucije, ministra ekonomije, odnosno sramota za sva preduzeća nadležna da obezbijede osnovne životne potrebe građana, u ovom slučaju da obezbijede električnu energiju – navodi se u saopštenju koje potpisuje Momčilo Leković odbornik Demokrata u SO Bar.