SAOPŠTENJE DEMOKRATA – Šehović i Raičević da podnesu ostavke

„Nakon današnjeg saopštenja predsjednika Vlade, koji je pod velikim pritiskom građana i javnosti konačno popustio i zatražio zaustavljanje radova na izgradnji vrtića u centru Bara, smatramo  da su građani Bara, koji su danima i mjesecima protestovali zbog njegove izgradnje na neadekvatnoj lokaciji u centru Bara, odnosno zbog uništavanja parka u dvorištu gimnazije, prije svega, izvojevali jednu od najvećih građanskih pobjeda u novijoj istoriji grada pod Rumijom. Ovo je pokazatelj i podstrek svima da se uporno, požrtvovano, hrabro i sa odlučnom borbom za ono što je ispravno može postići pobjeda nad silom i nepravdom.

 Međutim, kako je park već uništen, kako su posljedice po građane već nastupile, smatramo da za njih neko hitno mora odgovarati. U prvom redu, ministar prosvjete, aktuelni predsjednik Opštine Bar podnošenjem neopozivih ostavki, ali i svi drugi funkcioneri aktuelne vlasti koji su mjesecima pozivali na gradnju uprkos velikom protivljenju građana. Zbog njih suuostalom, i posječeni stogodišnji čempresi, uništen park, poslata policija da napada građane na javnoj površini, odnosno nastupile brojne druge posljedice po grad i građane Bara, te samim tim odgovornost moraju trpjeti bez odlaganja.

 Smatramo da je učinjen samo prvi korak u čitavom procesu, a koji pored zaustavljanja gradnje podrazumjeva i  hitnu obnovu parka, ali i pronalazak nove lokacije u našem gradu na kojoj bi se vrtić gradio.

 Podsjećamo premijera Markovića da građani nikada nijesu bili protiv gradnje vrtića na bilo kojoj drugoj odgovarajućoj lokaciji. Samim tim, nema potrebe za preusmjeravanjem sredstava nekoj drugoj opštini za ovu namjenu. Podsjećamo premijera i da je na DUP-u Topolica III do 2016. godine bio ucrtan vrtić, koji je krajem te godine glasovima vladajućih struktura izbrisan radi izgradnje objekata turističke namjene. Upravo kako je ekspresno izbrisan krajem 2016. godine, smatramo da se ponovo može i ucrtati, s obzirom na to da se pojedine parcele na tom području još uvijek nalaze u vlasništvu Vlade koja kao vlasnik svojine raspolaže sa njima. Ovo u slučaju da i one nijesu prodate, o čemu još uvijek čekamo odgovor Vlade na pitanje koje smo uputili u našem prethodnom obraćanju.

 Demokrate žele i vrtić i park. Kako su šege za pola sata posjekle 93 čempresa, tako i institucije mogu u kratkom roku naći lokaciju, izmijeniti DUP i izgraditi vrtić sa kojim ćemo se svi ponositi.  Međutim, potrebno je da vlast radi u interesu svih građana, a ne pojedinaca bliskih njima. Demokrate će sve učiniti da se glas građana čuje i da politika uistinu bude časno i odgovorno zanimanje,“navodi se u saopštenju Demokrata.