Saopštenje Demokrata: Sječa čempresa u Baru – brutalan i sraman čin

Demokratska Crna Gora smatra nedopustivim da se nad građanima u Baru koji su se pobunili protiv sječe čempresa vrši tortura od strane policije.


Nerazumno je da građane koji mirno stoje u dvorištu gimnazije i drže stražu kako bi zaštitili drveće, policajci iznose iz dvorišta gimnazije, a neke i privodi, kao da je riječ o najozloglašenijim kriminalcima, a ne građanima koji žele da sačuvaju jednu zelenu površinu i kultno mjesto u gradu.

Učesnici protesta nisu nikakvi vandali nego profesori, učenici i roditelji učenika barske gimnazije i drugih barskih škola koji su došli da pruže otpor sječi čempresa.

Stabla čempresa, posječena rano jutros, još pod okriljem mraka, kako kriminalcima i priliči, predstavljaju simbol pobjede barske vlasti nad sopstvenim građanima, nad barskom mladošću i barskim profesorima, nad svim onim što personifikuje znanje i budućnost Bara.

Svi znaju, ali zbog odbornika vladajuće koalicije, treba reći da ovdje nije riječ o pobjedi koja će im služiti na čast i kojom će se moći ponositi pred bilo kim. Ovo je samo još jedna mrlja u njihovim biografijama koja je samo kap u moru nepočinstava ove vlasti prema Baru i prema Baranima.

Podršku učesnicima protesta, svojim prisustvom protestu, dao je i odbornik Demokrata, Dragan Tufegdžić kojeg je, takođe, policija pokušala da udalji sa mjesta protesta.