10 najljepših zemalja na svijetu

World Economic Forum je u okviru svojih godišnjih obaveza i aktivnosti napravio listu najljepših zemalja svijeta. Iako ovaj zadatak nije ni malo lak, lista od 10 najljepših je sastavljena, a rezultat je u neku ruku i očekivan.

Kostarika

Svaka zemlja svijeta ima šta da  ponudi, od lokalne kuhinje, revolucionarne arhitekture, do predivne prirode. Ljepotu je međutim, teško odrediti, zbog čega je Svjetski ekonomski forum imao tu čast da to procijeni. Svake godine objavljuje svoj izvještaj, tj istraživanje na osnovu kog se pravi rang lista.

Island

Kako bi odredili koje zemlje mogu učestvovati u izboru, uzeli su u obzir nekoliko faktora kojim bi rangirali 136 zemalja, kao što su broj lokaliteta i mjesta koje neka zemlja ima na na listu Svjetske baštine, kao i broj zaštićenih područja, biljnih i životinjskih vrsta, kao i broj nacionalnih parkova. Takođe, od velike važnosti je i privlačnost same destinacije, kao i turistička potražnja za istraživanje prirodnih lepota u nekoj zemlji.

Novi Zeland

Nakon analize svih ovih podataka, sastavljena je lista 10 najljepših zemalja svijeta. Na prvom mjestu je Kostarika koja se smatra državom sa najljepšom prirodom. Ova posjeduje  najrazličitije ekosisteme, a zahvaljujući položaju i mističnosti, sve njene prašume sve biljne i životinjske vrste još nisu ni otkrivene ni klasifikovane.

Lista 10 najljepših zemalja po mišljenju World Economic Foruma izgleda ovako:

1. Kostarika

2. Island

3. Novi Zeland

4. Austrija

5. Dominikanska Republika

6. Kanada

7. Norveška

8. Švajcarska

9. Mauricijus

10. Španija