Da li biste trebali nastaviti s treninzima dok se borite s prehladom ili gripom

Međutim, novo istraživanje pokazuje da bez obzira vježbate li ili ne, to nema veze s tim koliko dugo ćete biti bolesni ili koliko će dugo trajati oporavak.

To, naravno, ne znači da ne biste trebali da odmarate ako se osjećate loše, ali ako su napolju povoljne vremenske prilike i ako se osjećate kao da možete trenirati, to nećete pogoršati stanje s prehladom.

Kao i kod bilo koje druge bolesti, najbolje je slušati svoje tijelo. Započnite sporijim tempom u odnosu na ono što vam raspored nalaže. Ukoliko se osjećate prilično dobro, možete pokušati odabrati brži tempo i raditi redovne vježbe. Međutim, ako se osjećate loše, dajte sebi oduška te idite kući i odmarajte se.

Svaka prehlada i gripa je različita. Ukoliko imate simptome gripe kao što su umor, groznica, proliv ili povraćanje najbolje je preskočiti vježbanje dok se ne oporavite. Smatrajte da bi to mogao biti znak da prekomjerno trenirate i da je vaš imuni sistem ugrožen.

Istraživanje pokazuje da dugotrajno vježbanje ima privremeni „prigušivački“ učinak na vaš imuni sistem, čineći vas osjetljivijim na vanjske faktore, piše Running Magazine.

S druge strane, ako imate lijek protiv prehlade za koji ste uvjereni da djeluje, u svakom slučaju, uzmite ga, ali budite svjesni da je to vjerovatno placebo efekt, jer istraživanja do sada nisu uspjela pokazati da bilo koji dodatak ili lijek sa sigurnošću sprečava ili liječi prehladu.