Direktor NASE: Nismo sami u svemiru

Direktor Američke svemirske agencije NASA, Bil Nelson, u intervjuu za Si-En-En (CNN) komentarisao je nedavno objavljeni izvještaj Nacionalne obavještajne službe o neidentifikovanim letećim objektima i rekao da ne vjeruje da smo “sasvim sami” u svemiru.

Bivši senatror Floride i jedan od dvojice kongresmena koji je letio u svemir, Bil Nelson, se od marta mjeseca nalazi na čelu Američke svemirske agencije NASA. U intervjuu za Si-En-En Nelson je komentarisao izvještaja o neidentifikovanim letećim pojavama koji je podnijet američkom Kongresu i javno objavljen.

“Da li smo sami? Lično mislim da nismo”, rekao je Nelson. “Svemir je tako veliki. Nastao je prije 13 i po milijardi godina. To je prilično mnogo. Ali ljudi su gladni ovakvih informacija, a mi ćemo nastaviti da tragamo”, naveo je Nelson.

U pomenutom izvještaju zabiljeleženo je 144 neidentifikovane vazdušne pojave, za koje nema konkretnog objašnjenja.

“Na osnovu naše analize podataka, ako i kada pojedinačni incidenti sa neidentifikovanim letećim pojavama budu riješeni, oni će se naći u jednoj od pet mogućih kategorija: vazdušna pojava, prirodni atmosferski fenomen, američki napredni razvojni programi, strani napredni sistemi usmjereni protiv Sjedinjenih Država, i peta ‘korpa’ u koju se smještaju sve druge pojave”, objasnio je Nelson.

Priznaje da nema saznanja o tome šta su mornarički piloti vidjeli. “Piloti su nešto vidjeli, pratili su objekte, pratili ih radarom. Ti objekti bi se iznenada premještali s mjesta na mjesto, a izvještaj nam kaže da je bilo više od 140 takvih viđenja”, prenosi RTS.

Sada se čeka izvještaj naučnika, kako bi se vidjelo postoji li ikakvo objašnjenje sa naučne tačke gledišta.

Na pitanje novinarke Si-En-Ena šta on misli o tim letećim fenomenima, Nelson je naveo da je prije tri godine i lično razgovarao sa pilotima mornarice koji su imali susret sa ovim neidentifikovanim pojavama, i da smatra da tu “ima nečega”.

“U slučaju da nisu u pitanju vanzemaljski leteći objekti, onda je u pitanju jako napredna tehnologija stranih sila, što bi nas u Americi trebalo da zabrine. Prema do sada raspoloživim informacijama, druge zemlje ne bi trebalo da imaju ovako naprednu tehnologiju”, dodao je direktor Nase.

“Kada je riječ o svemiru, upamtite, svemir je tako veliki”, naglasio je Nelson. “Mi u Nasi imamo program koji se zove ‘Traganje za vanzemaljskom inteligencijom’. Ali do sada nismo uspostavili komunikaciju sa bilo kakvim inteligentnim oblikom života”.