Dječak zaspao u brodskom kontejneru, nađen u drugoj državi nakon šest dana

Petnaestogodišnji dječak iz Bangladeša pronađen je iscrpljen i 3.000 kilometara daleko od rodnog grada, nakon što je zaspao i potom proveo šest dana u brodskom kontejneru na putu za Maleziju. Dječak se sakrio u kontejner tokom igre skrivača s prijateljima u Čitagongu u Bangladešu 11. januara. Nakon što je zaspao, brod „Integra“ sa kontejnerom isplovio je u Indijski okean.

Pogledajte video:

Pronašlo ga je malezijsko lučko osoblje i policija u Port Klangu šest dana kasnije, 17. januara, iscrpljenog i dehidriranog. Dječak Fahim, pronađen je s temperaturom i odveden u obližnju bolnicu Tengku Ampuan Rahimah na liječenje, gdje je njegovo stanje opisano kao stabilno.

Fahim je otkriven nakon što je neko od lučkog osoblja čuo kucanje po jednom od kontejnera. Fahim je snimljen kako izlazi iz sanduka očito dehidriran i zbunjen.

Vlasti su u početku strahovale da je Fahim žrtva trgovine ljudima, no ubrzo su shvatili da nije riječ o nečemu takvom. Pomoćnik načelnika policije Ča Hong Fong rekao je da u incidentu nije bilo „prljave igre“.

„Kada je brod stigao u Vest Port i kontejner je istovaren, vlasti su pronašle dječaka unutra. On je jedini pronađen unutar kontejnera. Sada smo u procesu njegove repatrijacije. Ne povezujemo ovo s trgovinom ljudima, jer je početnom istragom utvrđeno da je ušao u kontejner, zaspao i (prevezen u) Maleziju“, rekao je za lokalne medije malezijski ministar unutrašnjih poslova Saifudin Nasution bin Ismail.

Policija je dodala da je Fahim proslijeđen imigracijskim službenicima kako bi ga poslali kući istim brodom.