Dres Majkla Džordana od tri do pet miliona dolara

Dres koji je nosila legenda NBA Majkl Džordan u posljednjoj igračkoj sezoni 1997-1998. u Čikago Bulsima biće na aukciji u septembru za tri do pet miliona dolara, saopštila je aukcijska kuća Sotheby’s.

Njujorša kuća koja je od 2019. u vlasništvu francusko-izraelskog telekomunikacijskog magnata Patricka Drahija, 2021. prodala je Džordanove patike za gotovo 1,5 miliona dolara.

Auckija će se održati u Njujorku od 6. do 14. septembra, a Džordanov dres sa brojem 23 predstaviće se publici u Montereju, u Kaliforniji, od 17. do 20. avgusta, a zatim i u Njujorku na akciji u septembru, navodi se u saopštenju aukcijske kuće.

„Sezona 1997-1998. možda je najdraža Džordanovim navijačima jer je bio na vrhuncu snage, svjestan da je to posljednja prilika da sa Bulsima osvoji titulu prvaka NBA“, najjače profesionalne muške košarkaške lige, komentarisao je potpredsjednik Sotheby’sa Brahm Vačter.

Dres, procijenjen na tri do pet milona dolara, najviša je ponuda za neki Džordanov dres i za neki predmet iz igračeve zbirke, navodi kuća.

U oktobru 2021. u Las Vegasu ta kuća prodala je par patika Nike Air Ships koje je Džordan nosio na početku karijere 1984-85. za 1,472 miliona dolara, što je najviša cijena plaćena za patike nošene na utakmici.

Ovom astronomskom cijenom srušen je prethodni rekord od 615.000 dolara postignut za Džordanove patike Nike Air u avgustu 2020. na aukciji suparničke kuće Christie’s.

Majkl Džordan (59), svjetska je košarkaška zvijezda i šestostruki šampion NBA s Bulsima.

Idejni je autor Nikeove kolekcije Air Jordan, a danas jedno od najistaknutijih imena industrije sportske mode. Vlasnik Šarlot Hornetsa smatra se jednim od najvećih sportista svih vremena.