Dva grada dijele titulu najskupljeg na svijetu za 2022.

Najskuplji gradovi na svijetu za 2022. godinu su zajedno Njujork i Singapur, prema godišnjem istraživanju Economist Intelligence Unit (EIU). Najjeftiniji je Damask – što se nije promijenilo u odnosu na prethodnu godinu.

Foto: Pixabay

Ovo je prvi put da je Njujork na vrhu liste najskupljih dok je prošlogodišnji broj jedan, Tel Aviv, sada pao na treće mjesto.

Sve u svemu, prosječni troškovi života u najvećim svjetskim gradovima porasli su za 8,1 posto ove godine, izvještava istraživanje EIU. Rat u Ukrajini i uticaj kovida na lance snabdijevanja identifikovani su kao faktori koji su uzrokovali povećanja.

Inflacija je bila posebno visoka u Istanbulu – sa cijenama koje su porasle za 86 odsto – u Buenos Airesu (64 posto) i Teheranu (57 posto). Visoka inflacija u SAD-u takođe je bila jedan od razloga da je Njujork na vrhu liste.

Los Angeles i San Francisko su takođe ušli u top 10 ranije ove godine, a američka inflacija je bila najviša u posljednjih 40 godina. Jačanje dolara je takođe bilo faktor u istaknutosti američkih gradova.

Moskva i Sankt Peterburg napredovali su na rang listi za 88 i 70 mjesta, na 37. odnosno 73. mjesto, dijelom kao rezultat zapadnih sankcija nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Istraživanje upoređuje troškove u američkim dolarima za robu i usluge u 173 grada, dok Kijev nije bio uključen u ovogodišnju recenziju. EIU je uporedio više od 400 pojedinačnih cijena za preko 200 proizvoda i usluga iz 172 grada širom svijeta.

Upasana Dut, odgovorna za vođenje istraživanja, rekla je da su rat u Ukrajini, zapadne sankcije Rusiji i kineska politika kovida „prouzrokovali probleme u lancu nabavke“.

„To je, u kombinaciji s rastućim kamatnim stopama i promjenama deviznog kursa, rezultiralo krizom troškova života širom svijeta“, dodala je Dut.

Najskuplji gradovi u 2022 godini bili su: New York i Singapur, Tel Aviv, Hong Kong, Los Angeles, Cirih, Ženeva, San Francisco, Pariz, Sidnej i Kopenhagen.

Najjeftiniji gradovi za 2022. godinu bili su:  Kolombo, Bangalor i Alžir, potom Chennai, Ahmedabad, Almati, Karachi, Taškent, Tunis, Teheran, Tripoli i Damask.