Evo kako da se motivišete ukoliko ste se ulijenili

Na raspolaganju vam je toliko različitih pristupa vježbanju i fizičkim aktivnostima, kako da znate koji je najbolji za vas? Evo kojim principima bi trebalo da se vodite.

Kad pokušavamo da uvedemo neke zdrave promjene u svoj način života, često kopiramo životni stil ljudi koje poznajemo, za koje znamo da vode računa o sebi. Logika je „ako je njoj pomoglo, ‘radiće’ i za mene“. Pa iako nije loše posmatrati druge kao inspiraciju, jer nas to može motivisati da se promijenimo na bolje, ponekad to može biti i zbunjujuće. Na raspolaganju vam je toliko različitih pristupa vježbanju i fizičkim aktivnostima, kako da znate koji je najbolji za vas?

Svaki instruktor će vam reći da je personalizovani plan vježbanja, dakle, neki koji je osoba školovana za to osmislila u zavisnosti od vašeg opšteg zdravstvenog stanja, kondicije i načina života.

Ipak, to košta, pa ponekad nije baš lako izvodljivo. Dobra stvar je što možete sami da napravite plan, bar za početak, jednostavnije je nego što zvuči, piše WebMD.

Svaki tip vježbanja, da bi imao smisla (i dao rezultate), mora da ima ova tri elementa: fizička aktivnost mora da vam ubrza puls, mora da uključuje i vježbe snage da biste izgradili mišićnu masu, i isplanirano vrijeme za odmor, da bi se organizam regenerisao između dva treninga.

Dakle, da biste napravili sopstveni plan vježbanja, prosto izaberite aktivnost koja zadovoljava sva tri principa. I najvažnije, za svaku vrstu fizičke aktivnosti koju probate, postavite sebi dva pitanja:

Da li uživam u ovome?

Da li se fizički osjećam dobro poslije treninga?

Važno je da se ne upuštate ni u šta samo zato što mislite da bi „trebalo to da radite“, iako zapravo mrzite takav trening. Danas postoji toliko mogućnosti, da možete da odaberete tip fizičke aktivnosti koja će vas učiniti punim energije, snažnim i kojoj ćete se radovati. Dobar trening je onaj poslije kojeg jedva čekate – sljedeći put.

Evo kako bi trebalo da izgleda vaš plan za ovo proljeće:

Aktivnosti koje podižu puls: 150 minuta tokom nedelje. Ako vježbate pet puta nedeljno, to znači da 30 minuta „odlazi“ na ovaj tip aktivnosti. Ali, ovo ne znači da treba da se bacite na iscprljujući kardio trening posle kojeg ne možete da se povratite. Imate mnogo mogućnosti na raspolaganju, od džogiranja po kraju, preko brzog hoda do organizovanih fitnes programa. Sve što vam puls podigne dovoljno da ne možete opušteno da ćaskate dok to radite je prava stvar. (Što znači da se šetnja po gradu i gledanje izloga ipak ne računaju.)

Trening snage: Dva puta nedjeljno. Ovo znači dva kružna treninga, odnosno aktiviranje svih velikih mišićnih grupa najmanje dva puta tokom nedjelje. Treninge snage možete da radite kod kuće ili u teretani, a tu je uvek i „jedna vježba za cijelo tijelo“.

Odmor: Jedan ili dva dana tokom nedelje.Pauza je važna, jer je tijelu potrebno vrijeme da se odmori i regeneriše. I ne zaboravite, rezultati se pojavljuju upravo tokom odmora, tako da je neophodno da i dane za odmor isplanirate, baš kao i dane za vežbanje.