Finska najbolja zemlja za uživanje u prirodi

Ukoliko volite prirodu i niste od onih kojima je na putovanju najviše stalo do gradskog betona i znamenitosti, prema zadnjem istraživanju trebali biste se zaputiti u zemlju hiljadu jezera – Finsku.

Global Travel Wildlife Index za 2019. godinu, rangirao je zemlje prema različitim kriterijumima: bioraznolikost, nacionalni parkovi, briga za okolinu i njegovo očuvanje… Ove godine još je održana i održivost okoline, što je stvar koja je bez sumnje važna svim ekološki svjesnim putnicima.

Svi ti kriterijumi jasno su pokazali – Finska je najbolja zemlja za uživanje u prirodi na svijetu. Ekološki osviješteni Finci drže do održivosti okoliša, bioraznolikost je takođe visoka, a krajolici u najmanju ruku čudesni.

Iako zadnjih godinu dana zemlja bilježi veliki rast broja posjetitilaca, priroda se itekako čuva i brine se za održivost. Zemlja hiljadu jezera prvo mjesto zauzela je i zahvaljujući svojih 39 nacionalnih parkova i činjenici da 73 posto njene površine prekriva – šuma.

Drugo mjesto u poretku zauzela je još jedna skandinavska zemlja – Švedska, a zatim slijede Brazil, Kanada, SAD, Norveška, Španija, Njemačka, Poljska i Slovenija. Istraživanje je obuhvatilo ukupno 107 zemalja, a na popisu se našla i Crna Gora koja zauzima 99 mjesto. Od susjednih zemalja, Slovenija 10 mjesto, Hrvatska je zauzela 35. mjesto, Srbija 85 mjesto.