Flaširanom vodom unosite duplo više čestica mikroplastike

Svakog dana u svoj organizam unosimo čestice mikroplastike. Udišemo ih ili unosimo u organizam tokom konzumacije hrane i pića. Prema najnovijem istraživanju, prosječan Amerikanac godišnje unese između 74.000 i 121.000 čestica mikroplastike. Količina varira u odnosu na godine i pol, javlja CNN. Međutim osobe koje piju isključivo flaširanu vodu, a ne vodu iz slavine, popiju još dodatnih 90.000 plastičnih čestica godišnje.

Još uvijek nije u potpunosti poznato kakav uticaj te čestice imaju na naše zdravlje. Neka istraživanja pokazuju da vrlo sitna mikroplastika može prodrijeti u naše tkivo i izazvati imunološku reakciju ili otpuštati otrovne supstance apsorbovane iz okoline, uključujući teške metale.

Ovo su neki od zaključaka istraživanja „Human Consumption of Microplastics“ koje je objavljeno časopisu Environmental Science & Technology.

Čestice mikroplastike ne apsorbujemo samo konzumacijom životinja koje su ih progutale. One u našu hranu dospjevaju i tokom proizvodnje i pakovanja. Naučnici su zbog toga, u spomenutom istraživanju, podijelili njihov unos u osam kategorija: vazduh, alkohol, flaširana voda, med, plodovi mora, so, šećer i voda iz slavine. Ostale namirnice, poput mesa ili povrća, nijesu uključili u analizu jer za njih nijesu imali dovoljnu količinu podataka.

Nakon analize došli su do zaključka da je ukupna godišnja konzumacija mikroplastike iznosila oko 81.000 čestica za dječake, 121.000 za muškarce, 74.000 za djevojčice i 98.000 za žene. Ali ono što je predstavljalo veliku razliku u nivou unosa tih čestica, bilo je konzumira li se flaširana voda ili ona iz slavine.

Naime, istraživači su procijenili da je godišnji unos čestica kroz vodu za piće, ako se pije samo ona flaširana, oko 75.000 za dječake, 127.000 za muškarce, 64.000 za djevojčice i 93.000 za žene. Za one koji konzumiraju vodu iz slavine, dodatni unos mikroplastike je značajno manji; samo 3000 čestica za dječake, 6000 za muškarce, 3000 za djevojčice i 4000 za žene.