Hodanje je najjednostavnija metoda za topljenje suvišnih kilograma


Hodanje ne zahtijeva puno napora. Svakodnevna šetnja donosi značajne rezultate u komplikovanom procesu gubitka suvišnih kilograma.
S obzirom na to da nam za hodanje nije potrebna posebna priprema ili oprema koja se koristi u nekim drugim oblicima rekreacije, riječ je o svima dostupnoj metodi gubitka kilograma i održavanja optimalne tjelesne težine.

Studija američkih naučnika otkrila je da program hodanja umjerenog intenziteta u trajanju od 12 sedmica smanjuje masnoće, obim trbuha i povećava kondiciju kod gojaznih žena.

Hodanje čak pomaže u prevenciji teških bolesti. Stručnjaci tvrde da petominutne šetnje na svakih 30 minuta tokom dana ubrzavaju metabolizam, snižavaju nivo šećera u krvi i smanjuju krvni pritisak. Nivo holesterola se smanjuje, a pozitivni učinci hodanja prenose se i na mentalno zdravlje. Smanjuje se rizik od depresije, posebno ako se šeta u društvu gdje vlada pozitivna atmosfera.

Naša su tijela stvorena da bismo hodali, ali možemo izvući puno više koristi od ove naizgled jednostavne fizičke aktivnosti. Tri stručnjaka objašnjavaju za Health kako hodanje može postati omiljeni vid rekreacije.

Trener poznatih David Kirsch

Svojevremeno je trenirao Jennifer Lopez i Kate Upton. Tvrdi da je šetnja savršen način za održavanje optimalne tjelesne težine čak i kod osoba koje nemaju problem s gojaznošću.

“S fiziološkog gledišta, hodanje poboljšava rad srca i sagorijeva kalorije. Odličan je način da uskladite vezu između uma i tijela, uspostavite kontrolu disanja i oslobodite se stresa”,  objašnjava Kirsch i dodaje da početnici mogu krenuti s 10.000 koraka dnevno.

“To je unaprijed postavljeni cilj u prvim fazama treniranja. Održava optimalnu težinu i čuva zdravlje srca. Kada savladate početni izazov, podignite broj koraka na opseg od 15.000 do 25.000. Kada 10.000 koraka postanu minimum, pokušajte otežati zadatak tako što ćete koračati po brdovitom terenu ili nositi tegove oko zglobova nogu i ruku. Uključite i pojedine vježbe tokom pauza, kao što su čučnjevi ili sklekovi. To će vam pomoći da ojačate muskulaturu i izdržljivost. Hodanje je savršeni uvod za bilo koji drugi vid vježbanja”, objašnjava Kirsch.

Nutricionista Amy Rothberg

Doktorica Rothberg kaže da je šetnja savršeni način za održavanje idealne tjelesne težine. Nije komplikovana fizička aktivnost, ali aktivira veći broj mišića.

“Da bi rezultati postali vidljivi, savjetujem klijentima da hodaju najmanje 30 minuta dnevno, pet dana u sedmici. Ne morate koračati svih 30 minuta odjednom. Najbolje je rasporediti šetnje na tri sesije po 10 minuta. Vjerojatno će intenzitet i brzina biti veći ako hodate u kraćim intervalima. Ubrzani korak pozitivno djeluje na kondiciju. Čak i šetnje slabijeg intenziteta pomažu u borbi protiv masnih naslaga. Takođe, hodanje utiče na povećanje samopouzdanja tokom sumornih dana. Kada steknete ovu korisnu naviku, dobićete motivaciju da budete uspješni i na ostalim područjima vašeg života”, objašnjava Rothberg.

Trener trčanja Jeff Galloway

Osmislio je metodu “trči-hodaj-trči” koja pomaže sportistima zadržati zavidnan nivo kondicije. Dodavanje intervala trčanja tokom šetnje uništava kalorije i povećava nivo hormona koji smanjuju apetit. Osim toga, hodanje kao uvod koji prethodi trčanju, napraviće da tijelo bude spremno za napor i smanjiti rizik od mogućih povreda.

“Da biste između šetnji ubacili brže dionice, pokušajte tokom prvih deset minuta hoda ubaciti 5 do 10 sekundi džogiranja na svaku minutu. Postepeno produžavajte sesiju sve dok ne postignete cilj od 30 minuta kretanja s kombinacijom trčanja i hodanja. Ako se osjećate dobro, pokušajte produžiti intervale trčanja sve dok ne dođete na nivo od 30 sekundi hodanja i 60 sekundi trčanja. Ovakav će vas trening nakon nekog vremena pripremiti za utrku od 5.000 metara. Ako jednog dana poželite istrčati polumaraton, povećavajte intervale tokom kojih trčite i smanjujte razdoblje hodanja”, objašnjava Galloway.