Ishrana insektima, umjesto mesom, smanjila bi zagađenje planete za 80 odsto

Finski stručnjaci su novom studijom pokazali da bi zamjenom stočarskih proizvoda proteinima od insekata posljedice poljoprivrede na globalno zagrijevanje i zagađivanje vode i zemlje bile smanjene za 80 odsto.

Foto: pixabay.com

Finski istraživači koristili su kompjuterske modele kako bi utvrdili optimalnu kombinaciju ishrane koja bi ispunjavala sve hranljive potrebe, a istovremeno što više umanjila uticaj na životnu sredinu, potrošnju vode i zagađivanje zemlje.

Došli su do zaključka da ukoliko bi ljudi u Evropi zamijenili meso i mlečne proizvode sa drugim alternativnim izvorima hranljivih materija došlo bi do značajnog smanjenja negativnih uticaja na prirodu.

Osim toga, stručnjaci Univerziteta u Helsinikiju kažu da su vegeterijanci i vegani pokazali kakve sve zdravstvene i ekološke dobrobiti mogu da proisteknu od smanjene konzumacije mesa.

Ne samo da bi prelazak na „hranu budućnosti“, poput insekata i proteina iz gljiva, mogao da podmiri potrebe već bi doprinio boljem unosu esencijalnih hranljivih materija.

„Hrana budućnosti“ je takođe mnogo efikasnija za uzgajanje, odnosno troši manje vode i zauzima manje prostora.

„Globalni sistem proizvodnje hrane suočava se sa obezbjeđivanjem zdrave i adekvatne ishrane kroz što održivije načine, što je umnogome pogoršano klimatskim promjenama i povećanom potražnjom za proteinima od sve veće svjetske populacije“, navode finski stručnjaci.

Zamjenom hrane koja dolazi od stočarstva sa novim izvorima hranljivih materija negativni uticaj na životnu sredinu bio bi smanjen za 80 odsto, a istovremeno bi bile ispunjene sve ljudske potrebe.