Jela u restoranima kaloričnija od brze hrane

Prema istraživanju objavljenom u uglednom medicinskom časopisu BMJ (British Medical Journal), obroci u restoranima sadrže izuzetno veliki broj kalorija, pa su nezdraviji od obroka u lanacima brze hrane.

Zdravstveni stručnjaci smatraju da broj kalorija u obroku ne bi smio biti veći od 600, ali je istraživanje pokazalo da jela u restoranima prosječno imaju 1.033 kalorije. U objektima brze hrane, obrok prosječno ima 751 kaloriju. javlja BBC.

Naučnici sa Univerziteta u Liverpulu, analizirali su kaloričnu vrijednost više od 13.500 obroka u 21-om restoranu i 6 lanaca brze hrane.

Primijetili su da je u restoranima 5 puta veća vjerovatnoća da će gostima biti serviran obrok koji ima više od 1.000 kalorija, u odnosu na fast fud objekte.

Psiholog iz ovog univerziteta Erik Robinson, smatra da su rezultati iznenađujući, ali  vjeruje i da su ublaženi.

“Ne možemo tačno odrediti koliko se kalorija unese u tijelo, ali je vrlo česta pojava da gosti u restoranima pojedu sve što je na tanjiru“.

“U našoj analizi nismo uključili kalorije iz pića, predjela, deserta ili dodatnih priloga“, dodao je Robinson.

Restorani Hungry Horse prednjačili su po prosječnom broju kalorija u objektima tog tipa, a koji je iznosio 1.358 kalorija. KFC je, među lancima brze hrane, imao najviše kalorična jela (987 kalorija). Burger King, Subway i McDonald’s imali su obroke od prosječno 700 kalorija.

Isto jelo u restoranu ima više kalorija

Ovaj iznenađujući rezultat, naučnici su primijetili i kada su uspoređivali ista jela u restoranima i objektima brze hrane. Burgeri u restoranima prosječno imaju 414 kalorija više, nego to isto jelo, ako je servirano u lancima brze hrane. Salata u restoranima je takođe bogatija energijom od one u fast fud objektima, i to u prosjeku za 142 kalorije.

Erik Robinson smatra da je razlog u tome što restorani imaju veće porcije i koriste druge tehnike pripremanja jela, ali ipak naglašava da svi u prehrambenoj industriji moraju postati odgovorniji prema potrošačima.

“Veoma je jasno šta treba da se uradi. Svi moraju da budu odgovorniji i da smanje broj kalorija u obrocima koje imaju u ponudi“, rekao je psiholog.