Kako kupiti najjeftiniju avio kartu

Kako doći do najpovoljnije avio karte jedno je od najčešćih pitanja onih koji vole da putuju i koji to čine često. Postoje razni načini da avio kartu za željenu destinaciju kupite po najpovoljnijoj cijeni. Potrebno je da se upoznate sa činjenicama i primijenite neke od  “zlatnih pravila”:

Avio prevoz je najsigurniji i najjeftiniji vid prevoza

Avio saobraćaj je jedan od najsavršenijih sistema koje je čovečanstvo izmislilo, ova činjenica se posebno odnosi na same avione kao naprave. Iako se na prvi pogled čini skupim, putovanje avionom je u stvari jedan od najjeftinijih vidova prevoza, posebno pojavom low cost kompanija. Wizz air, Ryan air, Eurowings, Easy jet i Vueling, samo su neke od kompanija koje nude avio karte po niskim cijenama i iz različitih gradova. Low cost prevoznici omogućavaju i izbor dodatnih usluga (dodatni prtljag, hrana, izbor sjedišta, prioritet pri ukrcavanju itd.) a ovaj način poslovanja počele su da kopiraju i standardne avio kompanije.

Lista najpopularnijih sajtova za pretraživanje avio karata

Pored sajtova samih avio kompanija i turističkih agencija, avio karte tražite i na ovim sajtovima:

 Skyscanner – Definitivno najbolji pretraživač avio karata. Skyscanner obično ima najpovoljnije cijene, a nudi i jednu specifičnu opciju. Naime, umjesto određene destinacije možete da izaberete polje “everywhere” čime će vam se ponuditi najjeftiniji letovi sa vaše trenutne lokacije za bilo koju destinaciju na svijetu i u određenim datumima! Sjajno, zar ne?

– Kayak. Još jedan odličan sajt, kao i Edreams i Orbitz (za nas sjajan jer se klikom na dugme “my dates are fexibile” dobija unakrsni pregled najpovoljnijih datuma za avio kartu). Ovi sajtovi su uglavnom pretraživači koji se “kače” na određene avio kompanije, agencije i slične partnerske sisteme.

Napomena: Prilikom odabira karata kod svih sajtova i pretraživača treba biti oprezan:

 • da pri posljednjem koraku (“buy”) cijena ne skoči;
 • da pravilno kliknete određena polja kako vas ne bi zatrpavali ponudama, osiguranjima i sličnim informacijama;
 • da ispravno unesete SVE podatke. Iako sjajni sa cijenama, pretraživači imaju slabu ili nikakvu podršku i razumijevanje za greške te će vas i najmanja koštati!!!

Najbolje vrijeme i dani za kupovinu avio karata

Ne morate da kupujte kartu pola godina ranije da biste dobro prošli. Optimalni period je dva mjeseca ranije. Avio kompanije su skoro objavile informaciju da su cijene avio karata najjeftinije 7 do 8 nedjelja pred let! Za prekookeanske letove kartu je preporučljivo kupiti oko 10 nedjelja ranije. Kod low cost avio kompanija važi pravilo “što ranije, to povoljnije”. Takođe, preporučujemo vam da pratite newsletter-e avio kompanija. Pružaju odličan uvid u ponude i najniže cijene za pojedine destinacije. Nakon određenog vremena i sami ćete uhvatiti šablon – kada karte za određene destinacije “ne idu” pa se mogu kupiti po znatno nižim cijenama. Što se tiče dana, birajte ponedjeljak, utorak i četvrtak za odlazak i povratak. Ukoliko vas mrzi da sami tražite karte po Internetu, neka to drugi rade za vas. Upišite e-mail adresu na sajtu Flyforfree ili pratite njihove ponude.

Idealna situacija je da ste fleksibilni sa datumima, te da oni nisu odlučujući faktor u odnosu na cijenu. Budite sigurni u odabrane datume jer prilikom rezervacije po najpovoljnijoj cijeni nećete kasnije, ukoliko se predomislite, biti u mogućnosti da mijenjate datume lijeta (najčešća situacija kod online kupovina karata) ili ćete to moći da učinite uz plaćene penale.

Još jedna bitna informacije: NE IZBJEGAVAJTE turističke agencije i njihove pretraživače. Agencije često imaju posebne ugovore sa po nekoliko avio kompanija i takozvane “private” tarife koje ne smiju da reklamiraju ali smeju da prodaju. Tu možete jednim pozivom uštedjeti i po nekoliko stotina evra.

Nemojte čekati da kupite avio kartu – KUPITE ODMAH!

Da li vam se desilo da prilikom potrage za avio kartom, onda kada poželite da je i kupite sljedećeg dana ili kroz koji sat, njena cijena poraste za recimo 30 eura? Ili više?

To je zato što određeni sajtovi, kako pretraživača tako i avio kompanija, pamte vaše pretrage (preko IP adrese najčešće) i ukoliko više puta ponavljate istu pretragu, dobijaju znak da ste zainteresovani da kupite kartu i podižu cijenu. U pitanju je psihološka igra kako bi pomislili da neće uskoro biti karata ili da će značajno poskupeti. Ovo možete pobediti na 3 načina:

– Kupite odmah!

– Promijenite sajt ili kompjuter!

– Podesite svoja pretraživanja na “private”

Sakupljajte milje!

Posebno ako često putujete. Kao član loyalty programa možete nenadano biti upgrade-ovani u višu klasu ili dobiti bolju uslugu. Možete ostvariti noćenja u nekom od partnerskih hotela, “uhvatiti” specijalnu cijenu avio karte i slično. Ponekad, pri prebukiranosti leta, baš ćete vi biti “srećnik” koji će ući na avion. Slučajnosti su rijetke u avio saobraćaju, kao što smo već naveli, u pitanju je jedan od najsavršenijih sistema.

Izbjegavajte da putujete u vrijeme praznika…

… posebno ne tokom katoličkog Božića, novogodišnjih praznika, 1. maja. Isto važi i za ljetovanje u špicu sezone (jun-avgust), jer tada najveći broj ljudi putuje i cijene su obično dosta veće. Ako baš morate, iskreno preporučujemo putovanje sa turističkim agencijama jer su njihova mesta na avionima i u hotelima unaprijed zakupljena (i po godinu dana unaprijed).

Umjesto toga, putujete u “nepopularno” vrijeme (februar, mart, oktobar, novembar). Putovanje je svakako bolje ako nađete partnera za ove vansezonske termine.

Online kupovina

Za online kupovinu avio karata potrebno je da imate master ili viza karticu kojom je moguće plaćati preko Interneta. Takođe je često potrebno da kraj sebe imate lični dokument sa kojim namjeravate da putujete.

Ukoliko sami rezervišete i kupite kartu preko sajta turističke agencije, možete očekivati bolju cijenu. Tada, sem agencijskog online pretraživača, ne koristite dodatne usluge i resurse agencije te nećete imati ni dodatne agencijske troškove. Ukoliko pokušavate da izbjegnete agencijski trošak i namjeravate da sami kupite kartu preko nekog od online pretraživača, imajte na umu sljedeće:

 • sami snosite rizik kupovine, izmjene, otkazivanje avio karte, čitanje uslova avio prevoznika, čekanje na povraćaj novca…
 • sami rješavate izmene u slučaju otkazivanja leta, pomjeranja leta,
 • sami se borite za vaša prava prilikom gubitka prtljaga i oštećenja istog,
 • sami tražite informacije o transferima ili savjete prilikom menjanja terminala za nastavak putovanja,
 • sami ste odgovorni ukoliko shvatite da nemate dovoljno vremena da stignete na naredni let i slično

BONUS SAVJETI:

 • Posebno obratite pažnju koja količina i veličina prtljaga je uključena u cijenu, a šta se doplaćuje.
 • Avio karte za dalje destinacije (Amerika, Azija, Australija) često su jeftinije iz Budimpešte.
 • Ukoliko želite da posjetite Južnu Ameriku, onda letove tražite iz Milana ili Venecije.
 • Nakon pretrage smeštaja na sajtu Booking.com pozovite agenciju da vam da ponudu za isti smještaj u istom terminu i pod istim uslovima. Cijena može biti niža nego na Booking.com ili drugim pretraživačima.