Kako nas pametni telefoni čine glupima

Naučnici kažu da smo potpuno nesposobni da primijetimo stepen uticaja pametnih telefona na naš um, našu sposobnost da mislimo i donosimo odluke! To su i dokazali.

Kako pametni telefoni utiču na kognitivne funkcije

Kognitivni i socijalni psiholog Adrijan Vord zajedno sa kolegama je sproveo eksperiment i objavio ga pod naslovom: Ispiranje mozga: Samo prisustvo smartfona smanjuje kognitivne sposobnosi.

“Više od 1.500 studenata učestvovalo je u istraživanju i njihov zadatak je bio da riješe više kognitivnih testova, odgovore na pitanja, objasne i formulišu nešto. Generalno, nije bilo toliko važno šta su odgovarali, već ono što smo mi pratili. A mi smo pratili gdje im je mobilni telefon”, objašnjava Vord.

Ispitanici su bili podijeljeni u tri grupe i bili pogvrgnuti različitim intelektualnim testovima. Razlika je bila u uslovima rada – prva grupa je morala da ostavi telefone u drugoj sobi, drugoj grupi nije bilo zabranjeno da ih drži u džepu ili torbi, a treća grupa studenata smjela je da drži pametne telefone na stolu ispred sebe, sa ekranom okrenutim na dolje.

Naravno, nijednoj grupi nije bilo dozvoljeno da ih upotrijebi.

Kako nas pametni telefoni čine glupima

Istraživači su pratili “količinu radne memorije” sve tri grupe, odnosno količinu informacija na koju ste sposobni da se fokusirate. Najviša je bila kod ljudi koji uopšte nisu imali pristup telefonu, a najniži kod osoba čiji su smarfoni stajali na stolu ispred njih. Rezultat grupe koja je imala telefon u džepu ili torbi relativno je dobar i blizu rezultata koje je pokazala grupa koja nije imala pristup svom pametnom uređaju.

“Mislim da nema potrebe da previše objašnjavamo rezultate studije – očigledno, dokle god naš mozak vidi pametni telefon ispred sebe, kao da momentalno postaje gluplji. To je zahvaljujući očekivanju da ne moramo mnogo da “opterećujemo” mozak, jer su svi odgovori koji su nam potrebni u pametnom telefonu”, kaže dr Adrijan Vord.

Naučnici su nakon istraživanja pitali studente i šta misle, da li njihov mobilni telefon utiče na njihovu pažnju i sposobnosti. Naravno, svi su odgovorili – Ne.

To je, kaže dr Vord, pokazatelj da smo na psihološkom nivou potpuno zavisni od telefona, a da toga uopšte nismo svjesni.

“Uostalom, jeste li nekad upoznali zavisnika od droge ili alkohola koji priznaje da ima problem? Ne kažem da ne treba da koristite pametne telefone, ali koristite ih mudro i sa distance”, poručuje psiholog.