Kasna večera može negativno uticati na zdravlje srca, a naročito kod žena

Jedan kardiolog koji je predvodio istraživanje nije bio iznenađen rezultatima, piše Health24.

„Način na koji metabolizam, cirkadijalni ritam, ciklus kortizola i insulina djeluju, ne podržava teške obroke u kasnim večernjim satima. Ne samo da naša tijela nisu sposobna za probavu u kasnim satima, već smo i manje pokretni noću, pa se kalorije koje konzumiramo ne troše kao energija“, rekla je Evelina Grayver, koji upravlja Odjelom za koronarnu njegu u Univerzitetskoj bolnici North Shore u Manhassetu, New York.

Najnovija studija je obuhvatila 112 žena, prosječne dobi 33 godine, čije je zdravlje srca ocijenjeno na početku studije, a zatim i godinu kasnije. Žene su na početku studije bilježile šta su jele jednu sedmicu, a takođe su vodile evidenciju šta su jele sedam dana 12 mjeseci kasnije.

Većina žena jela je nakon 18 sati i one koje su kasno tokom večeri konzumirale veći udio dnevnih kalorija obično su imale lošije zdravlje srca, tvrdi tim koji je vodio Nour Makarem, stručni saradnik istraživača s Columbije. Zapravo, sa svakim porastom unosa kalorija nakon 18 sati, zdravlje srca se u skladu s tim pogoršavalo.

Tačnije, žene koje su unosile više dnevnih kalorija tokom večeri imale su veću vjerovatnoću da dobiju povišen krvni pritisak, viši indeks tjelesne mase i lošiju dugoročnu kontrolu šećera u krvi.

Slični nalazi bili su sa svakim porastom dnevnih kalorija od jedan posto nakon obroka iza 20 sati, pokazalo je istraživanje koje će biti predstavljeno na godišnjem sastanku kardiologa u Philadelphiji.

„Do sada su se životni pristupi za sprečavanje srčanih bolesti fokusirali na ono šta jedemo i koliko jedemo, a ne na ono kada jedemo. Dobra vijest vezana za ovu studiju je da odgađanje kasnog večeranja i jednostavno promjena ponašanja u ishrani može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti“, istakli su istraživači.

Satjit Bhusri, kardiolog u bolnici Lenox Hill u New Yorku, složio se da nalazi imaju smisla.

„Kalorije su trenutna energija. Uvijek savjetujem pacijentima da jedu manje hrane, malu količinu ugljenih hidrata te da rano večeraju. Voditi računa kada i šta jesti, kao što studija pokazuje, može imati veliki uticaj na opšte stanje kardiovaskularnog sistema“, rekao je on.