Kina planira komercijalna svemirska putovanja od 2025.

Kina namjerava da pošalje prvu grupu komercijalnih putnika u suborbitalni svemir 2025. godine, sa svakim letom po cijeni između dva i tri miliona juana (oko 287.000 do 430.800 dolara), rekao je stručnjak za rakete Jang Jićang, prenosi Kineska medijska grupa.

Foto: Beta/AP

„Trenutno postoje tri načina putovanja u svemir. Prvi je ulazak u svemirsku stanicu, koja postavlja stroge zahtjeve za fizičko i psihičko stanje turista“, kazao naučnik koji je 2018. bio generalni direktor raketnog projekta „Dugi marš“ 11 i osnivač raketne kompanije CAS Spejs sa sjedištem u Pekingu.

„Drugi način vodi turiste u svemir na teretnom avionu koji se koristi za podizanje druge letilice“, dodao je.

„Virgin Galaktik“ je jednom najavio ove vrste putovanja po cijeni od 450.000 dolara po sjedištu, prema izvještajima medija.

Treći način, prema Jangu, i onaj na koji će se Kina fokusirati, jeste suborbitalno putovanje svemirom. Ovo će biti pogodnije za većinu putnika.

SAD su počele da komercijalizuju svoj svemirski sektor 1980-ih, a industrija je relativno sazrela kada je Spejs Iks osnovan 2002.

Kina je pokrenula ovaj sektor relativno kasno 2015. godine, ali je industrija već dobila oblik uz brz razvoj. „Kina će vjerovatno dostići nivo razvoja SAD u sektoru komercijalizacije svemira u roku od 10 godina“, rekao je Jang.

Ovaj sektor u Kini je ušao u ‘eru 2.0’ vođenu aplikacijama i tržišnim silama, što se razlikuje od ‘ere 1.0′ koja je predstavljala osnovnu proizvodnju, istraživanje i razvoj’.

Prema industrijskom izvještaju, Kina je 2021. imala više od 370 preduzeća fokusiranih na proizvodnju satelita, lansiranje raketa i relevantne usluge zasnovane na satelitima u orbiti, prenosi CMG.