Koji med je najzdraviji?

Livadski, bagremov, šumski, lipov, suncokretov ili neki drugi? Ovo su samo neka od pitanja koja muče mnoge potrošače i ljubitelje meda.

Foto: Pixabay
Kvalitet i sastav zavise od mnogih faktora, u nastavku teksta osvrnućemo se na neke od njih i pokušati da vas priližimo odgovoru na ovo pitanje.

Faktori koji utiču na kvalitet meda

Kvalitet i količina meda nije svake godine identična, to znači da isti varira u zavisnosti od sezone do sezone. Neki od faktora koji utiču na kvalitet meda jesu vremenski uslovi, teritorijalna rasprostranjenost biljnih vrsta kao i međusobne interakcije ova dva prirodna faktora.

Takođe, važan parametar predstavlja i temperatura, zatim količina padavina u toku vegetacije pojedinih biljnih vrsta, što je jako bitno zbog nektara koji će biljke dati, kao i kakav će njegov sastav biti.

Ljudski faktor u proizvodnji meda jako je bitan, kvalitet i bezbjednost meda takođe u velikoj mjeri zavise i od samog pčelara koji ga proizvodi. Veoma je važno na koji način pčelar brine o svojim pčelama.

Med kao lijek za različite starosne grupe
Naš narod poznat je po brojnim narodnim izrekama, a jedna od njih direktno se tiče meda i njegovih ljekovitih svojstava.

„Uzimajte med kao hranu da ga posle ne biste koristili kao lijek“.

Bagremov med se preporučuje maloj djeci i osobama sa blagom polenskom alergijom zbog blagog ukusa i nešto manjeg sadržaja polena.
Livadski med se preporučuje za svakodnevnu upotrebu.
Suncokretov med se preporučuje osobama sa hroničnim kardiovaskularnim oboljenjima.
U brojniim studijama prikazano je pozitivno dejstvo meda od bagrema i lipe na disajne puteve. Takođe se pominju i neke druge vrste meda za jačanje imunskog sistema, poboljšanje krvne slike ili umanjenje katarakte.

Zaključak
Neosporno je koliko je med zdrav i pogodan za jačanje imunog sistema kod ljudi. Ipak, bitno je reći da isti različito djeluje kod ljudi, da je sve stvar subjektivnog reagovanja organizma.

Svaki prirodni med je zdrav na svoj načini, tako da slobnodno možete konzumirati. Ali morate da znate da ne reaguje svačiji organizam isto. Za ono što pomogne jednoj osobi, ne može se sa sigurnošću reći da će pomoći nekoj drugoj.