Koliko dugo treba da traje godišnji odmor da bismo se opustili?

Da li idete na vikend, cijelu nedjelju, ili možda na duže? Prema naučnim istraživanjima, objavljenim u časopisu „Studije o sreći“, postoji savršena dužina odmora koji ima maksimalan blagotvoran efekat na vaše zdravlje i dobrobit.

Istraživači sa Univerziteta „Radboud“ u Nijmegenu, u Holandiji, pokušali su da istraže efekte i uticaj dužine odmora na zdravlje i dobrobit čovjeka. Dakle, koja je idealna dužina odmora?

Naučnici kažu da odmor treba da traje duže od osam dana. Međutim, postoji zanimljiva tačka o učestalosti naših odmora. Evo zašto…

U studiji su učestvovala 54 učesnika, koji su imali prosječnu starost od 42,5 godina i svi su bili zaposleni. Ovo istraživanje se fokusiralo na duži odmor, u rasponu od 15 do 34 dana, sa prosjekom od 23 dana. Naučnici su pregledali psihološke procese koji su povezani sa dugim odlaskom sa posla i s time kako su se učesnici eksperimenta osjećali tokom i nakon odmora.

Učesnici su prije, tri ili četiri puta tokom i pet puta posle odmora, ocijenili svoje zdravlje i blagostanje, na osnovu šest faktora: zdravstvenog stanja, umora, zadovoljstva, raspoloženja, napetosti i nivoa energije.

Rezultati 

U eksperimentu je utvrđeno da se zdravlje i blagostanje brzo povećavaju tokom odmora, a da je osmog dana vrhunac. Međutim, u roku od jedne nedjelje od povratka na posao zdravlje i blagostanje su se vratili na početni nivo.

U zaključku, autori studije su napisali, „Zdravlje i blagostanje su poboljšani tokom dugih ljetnjih odmora, ali ovaj pozitivan efekat je bio kratkotrajan. Iskustva za odmor, posebno zadovoljstvo, opuštanje i kontrola, čini se posebno važnim za snagu i upornost odmora (nakon) efekata.“

Koliko dugo onda treba da traje odmor? 

Prema autorima studije, „Sadašnja studija doprinosi razumijevanju dugoročnog oporavka, česti odmori mogu biti važni za očuvanje zdravlja i blagostanja“.

Zaključak studije je da dužine odmora ne utiče na zdravlje i blagostanje, već to koliko često idete na odmor.

Ako želite da izvučete maksimum od vašeg odmora i da se stvarno osjetite opušteno i podmlađeno, pokušajte da napravite odmor duži od osam dana i ispunite svoje vrijeme prijatnim i opuštajućim aktivnostima kako biste poboljšali svoje zdravlje i blagostanje.