Kombinacija kafe i zelenog čaja za dug život

Naučnici iz Japana tvrde da koznumacija zelenog čaja i kafe ima pozitivan efekat za ljude s dijabetesom tipa 2!

Kako se navodi, ona potencijalno smanjuje rizik od smrtnosti od svih uzroka za 63 posto kod osoba koje učestalo (najmanje jednom dnevno) kozumiraju ove napitke.

Prethodne studije već su istakle zdravstvene dobrobiti zelenog čaja pokazujući da smanjuje rizik od nastanka dijabetesa, poboljšava kontrolu glukoze i osjetljivost inzulina. No, nova studija koju su proveli japanski naučnici u Univerzitetu Kyushu, te bolnici Hakujyuji posmatrali su kako konzumiranje zelenog čaja utiče na ljude koji već imaju dijabetes.

Proučavali su 4.923 učesnika u prosječnoj dobi od 66 godina u periodu od pet godina. Ustanovili su da su ljudi koji su pili više od četiri šoljice zelenog čaja na dan imali 40 posto manji rizik od smrti nakon završetka studije.

Kao i zeleni čaj, kafa dokazano ima uticaja na smanjenje rizika od razvoja dijabetesa, a naučnici su i u ovom slučaju istraživali kako kafa utiče na ljude koji već imaju dijabetes.

Studiju je objavio časopis BMJ Open Diabetes Research&Care, a navodi se kako ispijanje dvije ili više šolja kafe tokom dana smanjuje ukupnu smrtnost za 41 posto.

Međutim, kombinovano ispijanje pića s kofeinom imalo je najbolji učinak.

“Kombinacija zelenog čaja i kafe znatno je smanjila smrtnost zbog svih uzroka za 63 posto”, pišu autori studije.

Oni koji su pili četiri ili više šolja čaja te dvije ili više šolja kafe imali su najveće koristi.

Stručnjaci savjetuju da kafu i zeleni čaj konzumirate bez dodatka šećera i mlijeka kako biste dobili pozitivan efekat.