Najčešći mitovi vezani za praktikovanje zdravog načina života

Iako internetom kruže mnogobrojni savjeti kada je riječ o preporukama kojim ćete poboljšati svoje zdravstveno stanje, važno je istaći kako su mnoge od tih preporuka zapravo samo obični mitovi koji nemaju naučno utemeljenje, prenosi The Guardian.

Svijet blagostanja je zasićen savjetima, od kojih su neki konfliktni ili neutemeljeni. Da li dijetetska prehrana zaista funkcioniše? Da li je flaširana voda bolja od one iz česme? Da li je čovjeku zaista potrebno osam sati sna tokom noći? Da li je veganska ishrana zdrava? Je li opasno jesti kasno uveče? Odgovore na ova pitanja saznajte u nastavku.

Da li funkcioniše detox dijeta?

Ovo je jednostavno. Iako „korisni savjeti“ o detoksikaciji vašeg tijela mogu zvučati odlično zbog toga što mnogi njeni propagatori ističu da ćete na ovaj način dobiti više energije, poboljšati probavu i očistiti organe, zapravo je mit da vaše tijelo treba detoksikaciju nekim posebnim metodama. Već ste rođeni s najvećim detoksikacijskim sistemom koji vam je potreban, zahvaljujući vašoj jetri, bubrezima, koži, plućima i crijevima.

Da li je flaširana voda bolja od vode iz česme?

Iako na mjesečnom nivou košta i do 1.000 puta više od vode iz česme, flaširana voda je i dalje popularna. Dakle, uprkos mjehurićima i ambalaži koja šteti okolini, postavlja se pitanje ima li uopšte koristi od mineralne vode? Ne baš. Neki čak kažu da je flaširana voda manje sigurna od vode iz vodovoda.

Da li je čovjeku zaista potrebno osam sati sna tokom noći?

Osam sati najčešće se preporučuje kao idealno vrijeme kada se radi o tome koliko sna nam je potrebno tokom noći, ali i to je poprilično relativno. Jedan od načina da se to sagleda je po godinama. Dok je djeci potrebno čak do 14 sati spavanja dnevno, odraslim (od 18 do 65 godina) se savjetuje da spavaju između sedam i devet sati dnevno. Ovo se smanjuje na sedam do osam sati za osobe starije od 65 godina.

San tokom noći se sastoji od pet ili šest ciklusa spavanja, pri čemu svaki od njih traje oko sat i po. Ukoliko idete na spavanje i budite se u isto vrijeme svaki dan te ukoliko smanjite količinu kofeina (naročito uveče) i prepustite se opuštajućim ritualima kao što je uživanje u toploj kupki i tihoj muzici, možete sebi poboljšati san.

Da li je veganska ishrana zdrava?

Veganska dijeta nikada nije bila toliko popularna kao danas. Broj vegana se samo u Velikoj Britaniji učetverostručio između 2014. i 2018. godine. Iako postoje istraživanja koja podržavaju tvrdnje da veganska ishrana može biti zdrava, ključ kada je riječ o zdravlju, kao i kod svake dijete, jeste da se usredsredite na uravnoteženu ishranu.

Je li opasno jesti kasno uveče?

Postoji mnogo konfliktnih informacija kada je riječ o ovom savjetu. Neka istraživanja pokazuju da je konzumiranje više kalorija preporučeno ranije tokom dana, kada tek trebate biti aktivni, ali postoje i oni koji kažu da to nije toliko važno. Osim toga, potrebno je uzeti u obzir vaše godine, način rada i način života. Međutim, ako patite od probavnih smetnji, trebate razmisliti o izbjegavanju navike da jedete prije spavanja.