Najgore piće za zdravlje, a ubrzava i starenje

Ako što duže želite da ostanete mladi onda slatka gazirana pića ne bi trebalo da pijete jer, kada je riječ o starenju, ova vrsta pića je najgora.

Foto: BARInfo

Istraživanja pokazuju da redovna konzumacija gaziranih sokova dovodi do povećanja rizika od dijabetesa, debljanja i srčanih bolesti. Generalno, dakle, doprinose lošem zdravlju, ali i bržem starenju, piše Eatthis.

Pijenje jednog ili više slatkih gaziranih pića dnevno povezano je s kardiovaskularnim bolestima i rizikom od moždanog udara, pokazalo je jedno istraživanje.

Gazirani sokovi mogu prouzrokovati i prerano starenje na nivou ćelija. Naučnici su otkrili da su osobe koje su pile više slatkih gaziranih pića imale kraće djelove DNK na kraju hromozoma u bijelim krvnim zrncima.

Skraćeni tjelomjeri u bijelim krvnim zrncima povezani su sa smanjenom dugovječnošću i povećanim rizikom od hroničnih bolesti.

Konzumacija slatkih gaziranih pića povezana je i s promjenama u crijevnim bakterijama i crijevnoj mikroflori, upalom i oksidacijskim stresom, a sve to je povezano s preranim starenjem.

Stoga stručnajci savjetuju da gazirane sokove svakako zamijenite zdravijim pićima.