Naučnici na Marsu otkrili rezervoar zamrznute vode

Ispod površine sjevernog pola Marsa nalazi se ogroman rezervoar zamrznute vode, otkrila su nova istraživanja. Pronađene rezerve bile bi dovoljne da pokriju čitavu Crvenu planetu vodom.

Koristeći poseban radar, naučnici su ispod sjevernog pola Marsa otkrili zaleđenu vodu zarobljenu između pješčanih slojeva.

„Ovo je i za nas bilo veliko iznenađenje“, rekao je za Gizmodo Stefano Neroci, vođa istraživanja sa Univerziteta u Teksasu.

Ogroman rezervoar formirao se tako što su se slojevi leda izmiješali sa pijeskom tokom stotina miliona godina. Nalazi se oko dva kilometra ispod sjevernog pola.

Naučnici su i prije ovoga vjerovali da se tu nalaze slojevi leda, ali su mislili da se radi o mnogo manjoj količini.

Sada, međutim, radarsko skeniranje iz orbite pokazuje da ima mnogo više leda nego pijeska, što rezervoar čini trećim najvećim na Crvenoj planeti, odmah iza polarnih kapa.

U slojevima rezervoara odnos leda i pijeska kreće se od 61 do 88 odsto, što je mnogo više nego što se ranije mislilo. Ukoliko bi bio donijet na površinu i otopljen, bilo bi dovoljno da pokrije čitavu površinu Marsa sa metar i po vode.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Geophysical Research Letters, a nova posmatranja su obavljena pomoću „Šarada“ (Shallow Radar – SHARAD), instrumenta koji se nalazi na Nasinoj letelici „Mars Reconnaissance Orbiter“.