Naučnici otkrili dvije nove planete slične Zemlji

Naučnici su saopštili da su otkrili dvije nove planete slične Zemlji u našoj galaksiji.

Novootkrivene planete su toliko slične Zemlji da su već našle svoje mjesto među top 20 kandidata za kolonizaciju. Obje planete kruže oko susjedne zvijezde pod nazivom Teegarden, udaljene su 12,5 svjetlosnih godina i nalaze se u konstelaciji Aries. Teegarden je patuljasta zvijezda 10 puta svjetlija od našeg sunca, stara je osam milijardi godina, a otkrivena je još 2003. godine.

„Dvije planete su slične planetama u našem Solarnom sistemu. One su samo malo teže od Zemlje te se nalaze u takozvanoj naseljivoj zoni gdje voda može biti prisutna u tečnoj formi“.

Postoji 60 posto štansi da Teegarden b može zagrijavati planetu tako da odgovara razvoju života, a to su temperature od 0 do 50 stepeni. Prosječna temperatura je vjerovatno 28 stepeni. S obzirom na masu i minimalnu izloženost radijaciji, Teegarden b je dobio naveći ESI (Earth Similaritys Index) indeks ikada. Put oko pomenute zvijezde pređe za period jednak 4,9 dana na Zemlji.

Teegarden c je temperaturom bliži Marsu te ona vjerovatno iznosi minus 47 stepeni na površini. Egzoplaneta se okrene oko zvijezde za period jednak 11,4 dana na Zemlji.