Ovi sokovi mogu usporiti starenje

Činjenica je da prirodni sokovi generalno dobro utiču na zdravlje, a neke vrste mogu čak i usporiti proces starenja zato što sadrže specfičine antioksidanse, vitamine i minerale.

Foto: Pixabay

Na prvom mjestu je sok od nara. Nar, između ostalog, sadrži molekul koji vaš crijevni mikrobiom pretvara u nešto što se zove urolitin A. Ovaj hemijski spoj održava vaše mitohondrije zdravim. Poznato je da je disfunkcija mitohondrija jedna od karakteristika starenja.

Također biste češće trebali konzumirati sok od mrkve zato što sadrži broje antioksidanse koji usporavaju starenje. Neki od njih su lutein i beta karoten. Istraživanje je, takođe, pokazalo da beta karoten smanjuje rizik od raka prostate.

Sok od cvekle zahvaljujući visokoj koncentraciji nitrata održava krvne sudove zdravim i poboljšava kognitivne funkcije kako starite. Utvrđeno je da je sok zdraviji od kuhanog oblika ovog povrća.

Grejpfrut sadrži posebnu vrstu kartenoida zvanog likopen. U stručnom magazinu Food Science & Nutrition navedeno je da likopen ima efekte podmlađivanja na koži srednjovječnih ljudi.