Ovo je novi VW Golf, osmo izdanje najpopularnijeg kompakta na svijetu

Najuspješniji, najpopularniji i najvažniji model u istoriji Volkswagena dobio je osmo izdanje i predstavio se danas u Wolfsburgu.

Prepoznatljivog spoljnog dizajna, nudi evoluciju svega viđenog na 7-ici, ali i na Arteonu, pa i kućnim crossoverima. Dinamičan, ali čistih linija plijeniće pažnju klasičnim njemačkim potpisom. U kabini pak čista digitalizacija, kvalitetni materijali i vrlo bogata oprema.

Volkswagen je sada odlučio udahnuti premium stil, posebno u detaljima vidljivima u kabini, a idu od samih materijala preko ambijentalne rasvjete do sigurnosnih tehnologija. A među njima će posebno zanimljiva biti Car2X tehnologija povezivanja, standardna na svim modelima. Ona omogućuje Golfu da razmjenjuje informacije s drugim vozilima i saobraćajnom infrastrukturom u krugu od 800 metara.

Golf je sada odomaćio i hibridne tehnologije. A među njima je GTE najzanimljiviji, s 1.5 TSI benzincem i maksimumom od 245 KS i električnim dosegom od 60 km. Pet je hibrida u igri s 48V tehnologijom, s 10% nižom potrošnjom. Tako eTSI jedinice nude 110, 130 i 150 KS, a potom su tu i dva plug-in hibrida.

I klasika je tu. Dva su benzinca temeljena na Millerovom ciklusu, s 90 i 110 KS, te dva dizelaša sa 115 i 150 KS. Posljednji imaju emisiju NOx smanjenu za 80%, dok je potrošnja pala 17% u odnosu na prethodnike.

Početkom decembra novi Golf će stići na austrijsko i njemačko tržište, a potom će se širiti na ostala tržišta EU-a.Pojedini njemački mediji izvještavaju kako će start biti na 18.500 eura.