Pet načina da nađete zadovoljstvo na poslu

Koliko ste zadovoljni na poslu? Da li se na kraju dana osjećate nelagodno ili Vas pomisao na sjutrašnji čini mrzovoljnim?

Kakvi god bili Vaši uslovi, niska poslovna satisfakcija vodi nesrećnom životu. Stoga, preuzmite odgovornost i pronađite načine da se ona već danas poboljša, poručuje BizLife.

Ovih 5 savjeta će Vam u tome pomoći:

1. Pronađite smisao

Satisfakcija na poslu ne može da postoji ako ne vidite smisao u onome što radite. Zbog čega ste na poslu na kome jeste? Koji su ciljevi za koje se kroz svoj posao zalažete? Kome Vaš rad donosi dobro? To su pitanja koja će Vam pomoći da pronađete Vašu svrhu. Novac (između ostalog) igra važnu ulogu kada je riječ o poslovnoj motivaciji, ali dok ne osvijestite višu svrhu, nećete biti zadovoljni.

2. Dajte doprinos unapređenju radnog okruženja

Uočavate da bi moglo da se unaprijedi kako stvari funkcionišu? Super, preuzmite inicijativui iznesite to kao temu narednog sastanka! Ne tražite izgovore zbog kojih ne bi trebalo nešto da uradite („to nije dio mog posla“, „možda je ovako bolje“ itd), već pružite sebi zadovoljstvo da se osjetite kao neko ko doprinosi razvoju organizacije. Uz to, pomislite i koliko ćete potencijalno olakšati rad sebi i svojim kolegama.

3. Postavite dnevne ciljeve

Ako imate osjećaj da ste stalno u haosu, da ništa ne stižete, a zadaci se svakoga dana gomilaju, onda je vrijeme da se bolje organizujete. Satisfakcija na poslu uslovljena je i time kako stižete do rezultata, a ako to radite bez ikakvog plana, vrlo često ćete biti pod stresom. Osvrnite se na svoje zadatke i postavite one koje ćete danas uraditi. Krenite sa onima koji su lakši i koji Vam se čine najzanimljivijim. Osjećaj postignuća na kraju dana će Vas motivisati da sjutra uradite više.

4. Postavite ciljeve za lično usavršavanje

Nezadovoljstvo na poslu često se javlja i zbog osjećaja stagnacije. Ljudi imaju potrebu da uče, razvijaju se, evoluiraju… a kada toga nema, nastaje nezadovoljstvo. Kako biste ovo preduprijedili, razmislite o vještinama koje Vam mogu donijeti ličnu satisfakciju i pomoći Vam da lakše stižete do ciljeva. Možda se radi o nekom jeziku, internet vještinama ili vještinama prezentovanja. Bitno je da prepoznate nezadovoljstvo koje je uzrokovano na ovaj način kako biste počeli datražite nove izvore učenja.

5. Odmaknite se

Nekada rad na određenim projektima može da postane dosadan, monoton i naporan. U tim situacijama morate dati sebi dozvolu da se od svega malo odmaknete. U pauzama od posla možete da radite na nekom potpuno drugačijem, kreativnom projektu koji Vas ispunjava. Uradite par vježbi, istegnite se ili prošetajte. Kupite sebi neku poslasticu kojoj ćete se radovati na sljedećoj pauzi. Cilj svega je da uspostavite balans između posla i emocija i ne izgubite sebe u momentima suviše intenzivnog rada. Ako ste nezadovoljni na poslu, posmatrajte ga samo kao važan doprinos Vašim profesionalnim ciljevima.

Ipak, sve što imate je sadašnji trenutak i zato ne dozvolite da se osjećate loše, probajte neki od navedenih načina odmah!

Sada se upitajte: Kako Vi povećavate satisfakciju na poslu?