Pet najzdravijih vrsta hljeba

Sve je više vrsta hljeba u radnjama i pekarama, ali kako odabrati najbolji, odnosno najzdraviji? Neki su bogati vlaknima, neki vitaminima i mineralima, a neki su pečeni od rafinisanih žitarica i stoga nijesu pretjerano hranjivi.

Foto: Pixabay

Vrste hljeba koje spadaju među najzdravije:

1. Hljeb od proklijalih zrna žita

Ova vrsta hljeba priprema se od cijelih zrna koja su pod uticajem vlage i topline počela da klijaju. Istraživanja pokazuju da klijanje povećava koncentraciju antioksidanasa, a s druge strane snižava šećer u krvi pa je ovo dobar izbor za dijabetičare. Osim toga, hljeb od proklijalih zrna bogatiji je vlaknima i bjelančevinama.

Prednost ove vrste hleba, čija priprema traje dugo, ali je jednostavna, jeset količina hranjivih supstanci, vitamina i minerala te manji uticaj na šećer u krvi.

2. Hljeb od kisjelog tijesta (sourdough)

Hljeb od kisjelog tijesta priprema se kroz prirodno uslovljen fermentacioni proces koji između ostalog smanjuje fitinsku kisjelinu. Ova se vrsta hljeba lakše vari i sadrži puno zdravih bakterija i smanjuje šećer u krvi.

Kisjelo se tijesto može pripremati od punozrnog brašna ili bijelog pšeničnog pri čemu je punozrno brašno bogatije vlaknima, gvožđem i drugim hranjivim materijama.

3. Hljeb od 100 odsto cijelog zrna pšenice

Cijelo netaknuto zrno bogato je vlaknima, bjelančevinama, zdravim masnoćama, mineralima i skrobom. Zato su puna zrna, uključujući i pšenična, zdravija od bilo kakvih rafinisanih i prerađenih verzija.

Zbog svega toga puna se zrna vezuju se uz brojne zdravstvene prednosti, uključujući smanjenje rizika od dijabetesa, srčanih bolesti i nekih tipova tumora.

4. Ovseni hljeb

Ovseni hljeb se zapravo pravi od kombinacije ovasa, brašna punog zrna, kvasca, vode i soli. Budući da je ovas veoma hranjiv i vezan uz mnoge zdravstvene prednosti, ovo se svakako može smatrati zdravom vrstom hljeba.

Tačnije, ovas je bogat vlaknima, hranjivim susptancama poput magnezijuma, vitamina B1, gvožđa i cinka. Vlakna pomažu u spuštanju holesterola u krvi, reguliše šećer i smanjuje krvni pritisak.

5. Hljeb s lanenim sjemenkama

Smatra se jednim od najzdravijih vrsta hljeba koji se može pronaći na tržištu. Lan je sjajan izvor alfa-linoleinske kisjeline i omega-3 masnih kisjelina. Takođe, lan djeluje kao antioksidans i poboljšava zdravlje digestivnog sistema, piše Healthline.