Plivanje – fit aktivnost za cijelo tijelo

Plivanje je mnogima omiljena ljetnja aktivnost, a pored toga što uživamo u kupanju u vodi, ovo je sport koji nam pomaže da oblikujemo tijelo, istopimo masne naslage, ali i da umnogome poboljšamo zdravstveno stanje organizma.

Plivanje se preporučuje svima, bez obzira na zdravstveno stanje organizma, međutim osobe koje boluju od određenih oboljenja, dobiće savjet od svog ljekara, o stilu plivanja, koji je za njih najprihvatljiviji.

Riječ je o vrsti rekreacije, koja ima izrazite benefite na zdravlje organizma, širi kapacitet pluća i utiče na razvoj svih mišićnih grupa na našem tijelu. Plivanje na mišiće ima takav uticaj, jer voda tijelu pruža otpor i do 15 puta veći od vazduha, čime je samo vježbanje daleko učinkovitije. Istovremeno, voda rasterećuje naše mišiće i zglobove, što nije slučaj kada treniramo “na suvom”, pa su šanse za povredu zglobova gotovo nepostojeće.

Svaki stil plivanja posebno oblikuje određeni dio tijela, a najbolje rezultate postići ćete kombinacijom svih stilova, međutim, ukoliko posebno želite da zategnete određeni dio tijela, odlučite se upravo za jedan od stilova plivanja, koji efikasno oblikuje, vašu problematičnu regiju.

1. Prsno plivanje 

Prsno plivanje je stil, koji bira većina žena, a koji zahtijeva veliki napor ruku i nogu, pa samim tim, najbolje i oblikuje pomenute dijelove tijela. Stalni zamasi nogama, pod vodom, pozitivno utiču i na smanjenje celulita, dok zamasi rukama, smanjuju neželjeno masno tkivo na njima, koje mnogim ženama smeta i smatraju ga neprivlačnim. Tokom ovakvog plivanja istegnuti su i trbušni mišići, što je važno za oblikovanje stomaka.

2. Leđno plivanje

Tokom nešto aktivnijeg, leđnog plivanja, izduženo je naše cijelo tijelo, a najaktivniji su trbušni mišići, pa je ovaj stil idealan za sve one, koji se bore sa masnim naslagama u predjelu stomaka. Aktivnost rukama, oblikuje i mišiće ruku, i smanjuje bol i napetost u ramenima.

3. Kraul

Kraul podrazumijeva aktivno zamahivanje lijevom pa desnom rukom, naizmjenice, uz aktivno udaranje nogu po površini vode, koje podstiče kretanje naprijed. Učinak ovakvog plivanja na tijelo sličan je aerobnom treningu, jer ćete za pola sata potrošiti duplo više kalorija nego u teretani.

Plivanje podrazumijeva duboko disanje, što je tehnika koja se svima preporučuje, kako bi se efikasno oslobodili stresa.