“Prava mudrost je znati da ne znate ništa” – Velike Sokratove mudrosti

Nije zapisao jednu jedinu rečenicu, ali Sokratove mudrosti se i danas, više od 2000 godina kasnije prenose i uče s pažnjom i poštovanjem.

Nije bio zgodan ni bogat, nije imao plemićko porijeklo, a ni vrhunsko obrazovanje pa ipak, i danas se njegovo ime prva asocijacija na mudrost. Sokratova mudrost često se naziva “mudrošću skromnosti”, a prva lekcija jasno pokazuje i zašto.

Prava mudrost je znati da ne znate ništa

Ja sam najmudriji čovjek jer znam da ništa ne znam. Znati znači znati da ne znate ništa. To je istinsko znanje. Znam da sam inteligentan, jer znam da ništa ne znam. Spoznaćemo istinsku mudrost onda kada shvatimo koliko malo razumijemo o životu, jedni drugima, svijetu oko sebe.

Budite onakvi kakve želite da vas drugi vide

Najkraći i najsigurniji put do časnog življenja sastoji se u tome da u stvarnosti budemo ono što želimo biti; i ako posmatramo, pronaći ćemo da se sve ljudske vrijednosti jačaju vježbom.

Ništa se neće promijeniti dok se sami ne promijenite

Neka onaj koji želi promijeniti svijet prvo promijeni sebe samog. Zapamtite, ne postoji ništa stabilno u ljudskim odnosima; zato izbjegavajte nepotrebno ushićenje u času blagostanja i neopravdanu tugu u času nevolje.

Novac nije vrlina, već iz vrlina dolazi novac i svako drugo dobro u čovjeka, bilo ono javno ili privatno

Ne radim ništa, samo vas podstičem, mlade i stare, nemojte trčati za materijalnim, brinite o svojoj duši. Kažem vam, novac nije vrlina, već iz vrlina dolazi novac i svako drugo dobro u čovjeka, bilo ono javno ili privatno. Ovo je moje učenje, a ako ono kvari omladinu, onda me smatrajte bezobraznim.

Uložite vrijeme u vlastito poboljšanje kroz tuđe spise

Uložite vrijeme u vlastito poboljšanje kroz tuđe spise, učite s lakoćom ono što je neko mukotrpno učio.

Oni koji shvate da imaju dovoljno, istinski su bogati

Najbogatiji je onaj koji je zadovoljan malim stvarima, jer je zadovoljstvo bogatstvo prirode. Zadovoljstvo je prirodno bogatstvo, a luksuz vještačko siromaštvo.

Čovjek bi trebao jesti da bi živio, ne živjeti da bi jeo

Bezvrijedni ljudi žive samo da bi jeli i pili; oni koji vrijede jedu i piju da bi živjeli.

Ne život, već dobar život, treba prvenstveno cijeniti

Neistražen život nije vrijedan življenja. Nije važno samo živjeti, već živjeti lijepo. A lijepo živjeti zajedno sa svim užicima koje život pruža je živjeti prema vlastitim principima.

Sve se mijenja, ništa nikada ne ostaje isto

Ako ne dobijete ono što želite, onda patite. Ako dobijete ono što ne želite – patite. Čak i kada dobijete baš ono što želite, i dalje patite jer to što ste dobili ne možete zadržati zauvijek. Um je prava neprilika. Želi da se nikada ne mijenja. Da bude oslobođen bola, obaveza, smrti. Ali promjena je zakon i ne možete se dovoljno pretvarati da je nema koliko će vas ona u životu puta sustići.

Biti zauzet nije dovoljno. Ono čime ste zauzeti se računa

Čuvajte se neplodnosti zauzetog života.

Ne ograničavajte se na određene djelove svijeta, sve ih istražite

Nisam ni Atinjanin ni Grk, ja sam građanin svijeta.

Nemojte da drugi misle umjesto vas

Kako biste se pronašli, mislite sami.

Ne srljajte u prijateljstva

Polako se upuštajte u prijateljstva, a kad se u neko upustite, nastavite hrabro i konstantno.

Neka vaše riječi budu besprijekorne

Lažne riječi nisu samo zle same po sebi, one vam truju dušu zlom.

Ne uzvraćajte zlu zlom, povrijedićete sebe

Povrijeđen ne treba uzvraćati povredu, jer nije u redu činiti loše. Nije u redu uzvraćati povredu ili činiti zlo bilo kome, koliko god da su povrijedili nas.

Sve duše su besmrtne

Sve duše su besmrtne, ali duše pravičnih su besmrtne i božanske.

Nikada se ne prestajte pitati

Pitanje je početak mudrosti.

Ako želite biti dobar jahač, onda zajašite najgoreg konja

Najlakši i najplemenitiji način je da ne unazađujete druge već da unaprjeđujete sebe. Niko nema pravo da bude amater kada je fizička snaga u pitanju. Sramota je ostarjeti a nikada ne spoznati jačinu i ljepotu za koju je tijelo sposobno.

Ako želite biti dobar jahač, zajašite najgoreg konja; jer ako ukrotite njega, ukrotićete i ostale. U svakome od nas, čak i u dobrima, postoji zvjerska priroda, koja se iskrada tokom sna.