Preskakanje obroka zbog mršavljenja može imati više negativnih efekata

Ako ste među onima koji preskaču obroke u namjeri da izgube višak kilograma, onda trebate znati da takav režim može imati više negativnih nego pozitivnih efekata.

Prejedanje

Ako ne jedete duži vremenski period, vjerovatno ćete se prejesti prvom prilikom. Dok se izgladnjujete, organizam će prirodno tražiti više hrane kako bi se nadoknadila izgubljena energija. Takođe, preskakanje obroka povećava želju za obrađenom i brzom hranom tako da na kraju pojedete više nego ranije.

Spor metabolizam

Tijelo se prilagođava na stil života koji dugo slijedite, a ako obično jedete tri obroka, onda preskakanje obroka može uticati na metabolizam. Kada se metabolizam uspori, onda se usporava i mršavljenje. Kao rezultat preskakanja obroka, metabolizam će pretvarati mast u energiju, a to vas može učiniti sklonim problemima poput zamora, niskog krvnog pritiska i vrtoglavice.

Šećer u krvi

Ljudskom tijelu su potrebni ugljeni hidrati koji imaju funkciju goriva za organizam. Kada preskačete obroke, tijelo ne dobija uobičajenu dozu ugljenih hidrata, a smanjenje ishrane snižava nivo šećera u krvi. Fluktuacija nivoa šećera u krvi može povećati rizik od dijabetesa u kasnijoj životnoj dobi.

Osjećaj umora

Ako ne jedete satima, možete početi konstantno osjećati umor. Takođe, može doći do vrtoglavice kada je želudac prazan. Kad nivo glukoze u krvi opadne, tijelo postaje umorno i iscrpljeno, a to negativno utiče na posao koji radite, kao i na vaše razmišljanje. Važno je da jedete barem tri puta dnevno kako bi tijelo konstantno imalo energije.

Stomačni problemi

Želudac će nastaviti proizvoditi svoje sokove čak i ako ne jedete ništa, a ovi sokovi mogu uzrokovati kiselinu i gasove, ali i čireve te zatvor.