Pri niskim temperaturama na ljudskom tijelu se dešavaju brojne promjene

„Na niskim temperaturama tijelo brže troši kalorije. To se ne dešava dovoljno brzo i učinkovito da bi bilo primjetno, ali se ipak dešava“, rekao je doktor Alber Ahn.

Naime, mnoga istraživanja su ovo potvrdila objašnjavajući tako da tijelo troši više kalorija, jer se na niskim temperaturama bori da održi toplotu organizma. Ipak, Albert navodi da ovo ne trebate uvoditi u svoj plan mršanja, jer vam neće znatno pomoći.

„Prsti na nogama i rukama oteknu ljeti, a zimi se dešava obrnuto od toga. Ovo se dešava jer niske temperature tjeraju tijelo da se skuplja i pokušava zadržati toplotu“, kaže Albert te dodaje da je veoma moguće da ćete imati osjećaj kao da su vam prsti manji ukoliko ste proveli određeni period na niskoj temperaturi.

Veoma je moguće da ste jedna od mnoštva osoba koje osjete bolove u određenim dijelovima tijela ili nikako ne osjete neke dijelove tijela ukoliko su izloženi hladnoći duže nego što su navikli.

„Ovo nije opasno, ali može biti neugodno ili može boljeti. Da bi se spriječile ovakve situacije, potrebno je dodatno zaštititi dijelove tijela koji inače bole ili utrnu na hladnoći. Ukoliko imate rukavice i opet osjetite bol, nabavite druge koje su deblje“, kaže Albert.

Oči su posebno osjetljive na hladnoću i sunce, tako da se preporučuje da posebno obratite pažnju da ih zaštitite. Ukoliko idete na planinu obavezno ponesite naočare za zaštitu, jer sunce na planini i njegov odsjaj na snijegu može uzrokovati ozbiljne probleme i upale.

Hladnoća takođe ima veliki efekt na vašu psihu te je istina da je u zimskim mjesecima veoma lako upasti u neki oblik depresije ili melanhonije. Naučnici vjeruju da se ovo dešava iz više razloga, ali da je primaran taj da organizmu nedostaje vitamina D.