Priča o najpoznatijem spomeniku ljubavi na svijetu

Tadž Mahal najpoznatiji je spomenik ljubavi na svijetu. Izgradnja je trajala 22 godine, a koštala je 32 miliona indijskih rupija. Ako prebacimo u dolare, iznos je navodno prešao vrtoglavih milijardu.

Ukupno je ugrađeno 28 vrsta različitog dragog i poludragog kamenja prilikom izgradnje. Neki dragulji dopremljeni su iz Kine, drugi iz Tibeta, a dio njih pokrali su britanski vojnici u sukobu 1857. godine.

Zanimljivo je da Tadž Mahalu mogu prići samo električni automobili i to sve da bi se sačuvala bijela boja mermera. Takođe, nekoliko stotina kilometara u krugu građevine vodi se računa o okolini kako mu ni smog ne bi štetio.

Što je vazduh zagađeniji to je mermer žući.

Legenda kaže da je Šah Džahan odmah prekoputa Tadž Mahala želio da izgradi drugi, ali od crnog mermera, ali rat u koji je ušao sa sinovima omeo ga je u tim planovima.

Šah je imao mnogo žena, što u to vrijeme nije bilo neuobičajeno, ali nikoga nije volio kao svoju treću ženu Mumtaz Mahal koja je prije smrti rodila 13 djece. Pri rađanju 14. djeteta umrla je od komplikacija, a Džahan je za ljubav svog života odlučio podići mauzolej koji je i danas jedan od simbola Indije.

Na izgradnji je radilo više od 20 hiljada ljudi iz cijele Azije, a materijal je donosilo više od hiljadu slonova. Konačno, nakon dvadesetak godina Tadž Mahal je dovršen.

Građevina je potpuno simetrična, a njenu simetriju narušava jedino šahov grob. Njegova voljena supruga sahranjena je ravno u sredini, a on do nje – čime je narušio perfekciju.