Prva fotografija crne rupe

Evropska Komisija danas je objavila prvu fotografiju crne rupe koju je napravio Event Horajzon Teleskop, globalni naučni entitet za saradnju, u kome su naučnici koje finansira EU. Ovo veliko otkriće pruža vizuelni dokaz za postojanje crnih rupa i pomjera granice moderne nauke.

Prvo posmatranje crne rupe ikada izvedeno rezultat je velikog međunarodnog tijela za istraživačku saradnju Event Horajzon Teleskop (EHT), gdje su istraživači koje finansira EU odigrali ključnu ulogu.

Ovo veliko naučno dostignuće označava promjenu paradigme u našem razumijevanju crnih rupa, potvrđuje predviđanja opšte teorije relativiteta Alberta Ajnštajna i otvara nove linije istraživanja u našem svemiru. Prva slika uspješno snimljene crne rupe danas je otkrivena na šest istovremenih konferencija za medije širom svijeta.

Karlos Moedas, povjerenik za istraživanja, nauku i inovacije, izjavio je da „fikcija često inspiriše nauku, a crne rupe već dugo podstiču naše snove i znatiželju.“

„Danas, zahvaljujući doprinosu evropskih znanstvenika, postojanje crnih rupa više nije samo teorijski koncept. Ovo iznenađujuće otkriće iznova dokazuje kako saradnja s partnerima širom svijeta može dovesti do postizanja nezamislivog i pomjeranja horizonta našeg znanja“, rekao je on, saopšteno je iz EU Info Centra.

Predsjednik Evropskog savjeta za istraživanja (ERC), profesor Žan-Pjer Burginjon, čestitao je naučnicima širom svijeta koji su „izveli ovo nadahnjujuće otkriće i proširili granice našeg znanja.“

„Posebno mi je drago što vidim da su naučnici koje finansira Evropski savjet za istraživanja odlučno doprinijeli tom napretku. Smi pristup EU finansiranju takvih istraživanja o mijenjanju paradigme plavog neba još jednom je doveo do uspješne priče. Takođe, potvrđuje cilj ERC u smislu finansiranja visokorizičnih istraživanja“, kazao je Predsjednik ERC.

Rukovodstvo naučnog tima je takođe istaklo da javnost konačno posmatra pravu fotografiju crne rupe, a ne simulacije koje su do sada.

“Istorija je ispisana. Globalna teleskopska mreža radi na prvom snimanju crne rupe“, ranije je saopštila američka agencija NASA.

Astrofizičari crnu rupu definišu kao masivni objekt u svemiru koji može usisati zvijezde, planete, gasove i bilo koji oblik elektromagnetske radijacije koji mu se približi.

Finansijska podrška EU putem Evropskog savjeta za istraživanja (ERC) pružila je ključnu potporu Event Horajzon Teleskopu.

EU je posebno osigurala sredstva za tri vodeća naučnika i njihove timove uključene u otkriće, kao i podržali razvoj i nadogradnju velike teleskopske infrastrukture od najveće važnosti za uspjeh projekta.

Današnji rezultati doprinose mnogim dostignućima programa EU za finansiranje istraživanja i inovacija Horizon 2020 i njegovog prethodnika, Framework Programa. Nadovezujući se na taj uspjeh, i u namjeri da zadrži EU na čelu globalnih istraživanja i inovacija, Komisija je predložila do sada najambiciozniji program EU pod nazivom „Horizon Europe.“